ООН поиска от Ирак да спре екзекуциите на приближените на Саддам

ООН поиска от Ирак да спре екзекуциите на приближените на Саддам
Комисарят по въпросите на човешките права към ООН Луиз Арбур поиска в четвъртък от Ирак да не екзекутира двете високопоставени лица от бившия режим на Саддам Хюсеин, които също като него бяха осъдени на смърт, съобщи ББС.

По думите ѝ съмненията относно справедливостта на процеса срещу бившия диктатор и неговите приближени също са в подкрепа на искането за отмяна на екзекуцията.

Нейното искане бе подкрепено изцяло от новия генерален секретар на ООН Бен Ки-муун. Искането на високопоставените официални лица от световната организация последва спекулациите, че доведения брат на Саддам Барзан ал-Тикрити и Авад ал-Бандар ще бъдат обесени в най-скоро време.

Двамата бяха осъдени за причиняването на смъртта на 148 шиити от град Дуджаил през 1980 година. Арбур заяви, че е отнесла своето искане директно до иракския президент Джалал Талабани.

Тя припомни международното законодателство, според което осъдените трябва да имат право да поискат помилване или поне намаляване на присъдите.

В събота бе съобщено, че екзекуциите на двамата са отложени, за да може Саддам да бъде обесен в отделен ден. В четвъртък световните информационни агенции съобщиха, че изпълнението на двете смъртни присъди е насрочено за края на седмицата. По първоначален график екзекуциите трябваше да бъдат изпълнени в четвъртък.

По-рано през деня Багдад съобщи за още двама арестувани по случая с  нелегалния запис на екзекуцията на бившия диктатор на Ирак. В сряда бе задържан един извършител на заснемането на кадрите с мобилен телефон. Арестувани по случая са двама  от охраната на Саддам и чиновник. По думите на властта в Ирак сред охраната са проникнали случайни хора, които са отправяли обидите към сваления президент на Ирак преди обесването му.

Споделяне

Още от Свят