ООН поиска спешна хуманитарна помощ за Пакистан

ООН призова за помощ от 543 милиона долара в подкрепа на бедстващите около 1.6 млн. души в Северозападен Пакистан, съобщиха световните агенции в петък.

Десетки хиляди души са настанени в лагери около зоната на военните действия между пакистанската армия и талибанските бунтовници.

Пакистанската армия започна офанзивата срещу талибаните на 2 май, след като бе прекратен мирният договор с бунтовниците, които започнаха да разширяват влиянието си в страната.

Хуманитарната помощ е необходима, за да се реализират 165 проекта в региона и ООН призова за помощ цялата международна общност.

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Могваня съобщи, че мащабите и бързината на разселването на местните жители са изключителни и водят до огромни страдания.

В четвъртък пакистанският премиер Юсуф Раза Джилани председателства донорска конференция в Исламабад, на която бяха дадени обещания за помощ в размер на общо 224 млн. долара. Към момента не е ясно дали тази сума е част от желаната от ООН помощ, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят