ООН потвърди затварянето на реактора в Северна Корея

ООН потвърди затварянето на реактора в Северна Корея

Инспектори от Международната агенция на ООН по атомна енергия (МААЕ) потвърдиха, че Северна Корея е спряла ядрения реактор в Йонбьон, заяви ръководителят на МААЕ Мохамед ел Барадей, цитиран от ББС.

Делегация от 10 инспектори на МААЕ е пристигнала в страната в деня едновременно с първия товар с мазут от Южна Корея. Доставката на гориво е едно от условията за прекратяване на ядрената програма на Йонбьон според споразумението, постигнато през февруари в преговорите с участие на двете Кореи, Китай, САЩ, Япония и Русия.

“Нашите инспектори са там. Вчера те потвърдиха затварянето на ректора, каза Барадей. – Процесът върви добре и от страна на Северна Корея наблюдаваме добро сътрудничество. Това е крачка в правилната посока”.

В понеделник Южна Корея изпрати на северните си съседи нова пратка гориво.

В сряда в Пекин трябва да започне следващия тур от преговори за демонтаж на севернокорейските ядрени обекти, които трябва да станат напълно недееспособни.

През юни инспекторите получиха достъп до реактора в Йонбьон за първи път от 2002 година насам.

Този севернокорейски ядрен обект, който може да произвежда плутон за въоръжение, предизвиква най-голямо притеснение в международна общност.

През октомври 2006 година Пхенян шокира света, като проведе подземен ядрен взрив.

През февруари 2007 година в рамките на шестстранните преговори КНДР се съгласи да намали ядрената си програма в замяна на икономическа помощ.

На страната трябва да се предоставят безплатно 50 хиляди тона мазут за затваряне на реактора в Йонбьон и 950 хиляди тона за пълния демонтаж на всички ядрени обекти.

По-рано Северна Корея заявяваше, че има нужда от развитие на ядрена енергетика заради недостиг на гориво.

Властите в Пхенян обещаха да затворят реактора в Йонбьон с получаването на първата партида мазут.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?