ООН предупреждава за възможна нова вълна от терористични атаки по света

ООН предупреждава за възможна нова вълна от терористични атаки по света

ООН предупреждава в свой доклад за евентуална нова вълна от терористични атаки по света, съобщава ”Гардиън”.

Информацията е събрана от разузнавателните агенции на членовете на ООН и се формира на базата на общо съгласие по темата между службите за сигурност.

В доклада се посочва, че радикализмът продължава да е глобална заплаха. Според авторите му има поне 30 хил. души, които са се присъединили към екстремистки групировки и са се били за тях.

”Техните действия ще са от международно значение в близкото бъдеще. Някои може да се присъединят към ”Ал Каида” или пък да възникнат нови терористични организации. Някои ще станат лидери или екстремисти”, се казва в документа.

Разузнвателните агенции смятат, че радикализирането на затворници също представлява огромен проблем. Според тях бедността, отхвърлянето, ниското самочувствие и чувството за неудовлетвореност склоняват голяма част от престъпниците към екстремизъм.

Освен това докладът посочва, че програмите за дерадикализация не са напълно ефективни. Много от арестуваните екстремисти все още се смятат за крайно опасни и податливи към нови престъпления.

Страните на Стария континент отчитат, че поне 6 хил. европейци са се присъединили към ИДИЛ през последните години. Според данните поне 1/3 от тях са загинали. Другата част са били или задържани, или са напуснали групировките.

В доклада е описано, че ”Ислямска държава” все още разполага с активи между 50 и 300 млн. щатски долара. Голяма част от тях се използва за мащабна онлайн пропаганда – т.нар ”виртуален халифат”.

Между 2014 г. и 2018 г. терористичните атаки в Европа отнеха живота на стотици. Най-мащабните атентати бяха в Белгия, Франция и Германия.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?