Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ООН претърпя пореден удар след разкрития за подкупи по “Петрол срещу храни”

14 коментара
ООН претърпя пореден удар след разкрития за подкупи по “Петрол срещу храни”

ООН претърпя поредния удар в четвъртък, когато американските власти разкриха, че поне един високопоставен служител в организацията може да е бил подкупен от южнокорейски лобист във връзка с иракската програма “Петрол срещу храни”, пише в петък британският в. Файненшъл таймс.

Разкритието бе оповестено покрай повдигнатите криминални обвинения срещу трима бизнесмени от тексаската петролна компания Бейойл (Bayoil), която според прокуратурата е играла ключова роля в злоупотребата със схемата за хуманитарна помощ. Единият от обвиняемите е българинът Людмил Дионисиев, другите двама са американски и британски гражданин.

Обвиненията, които се предполага, че са насочени към централните фигури в скандала, са сериозна крачка на разследващите органи, пише Файненшъл таймс. Те идват след двата предварителни доклада на независимото разследване, поръчано от ООН и оглавявано от Пол Волкър, което разкри пропуски в контрола на програмата.

В отговор на разкритията генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви в петък, че британското и американското правителство трябва да понесат част от вината за милиардите долари, които бившият иракски режим е получил от незаконната продажба на петрол – другата нелегална схема извън “Петрол срещу храни”, чрез която се е облагодетелствал режима на Саддам.

Южнокорейски лобист на Саддам ходатайствал в ООН

Според американския прокурор Дейвид Кели, южнокореецът Тонгсун Парк, който е работил в полза на режима на Саддам Хюсеин, вероятно е ходатайствал при разпределението на многомилионната програма ”Петрол срещу храни” през 90-те години.

Обвиненията са, че Парк се е срещал със високопоставени служители на ООН в Ню Йорк и Женева и е получил от иракското правителство поне 2 млн. долара за услугите си.

 “Подразбира се ... че Парк е използвал част от парите, “за да се погрижи” за (високопоставен) служител в ООН”, се казва в обвинението.

Тъй като не е бил регистриран в САЩ като агент на иракското правителство, каквито са изискванията на американските закони, ако бъде намерен за виновен, Парк  е заплашен от 5 години затвор и глоба. Сега Парк се намира в Южна Корея, смята Кели. Според обвиненията, през 1992 г. Парк е започнал да работи с анонимен, склонен към сътрудничество свидетел, за който се предполага, че е Самир Винсънт, първият американец, който беше обвинен във връзка с разследването.

През февруари 1993 Парк организира среща в манхатънския дом на високопоставен служител от ООН. През март отново се е срещнал с него в Манхатън, а през юни в Женева.

В края на 1995, Парк е казал на свидетеля, че му трябват 10 млн. долара “за да се погрижи” за “своите разходи и своите хора”.

През януари 1996 той е поискал парите да бъдат прехвърлени в банкова сметка в Лондон. През следващите месеци Ирак също се е съгласил да преведе парите в банкова сметка на Нормандските острови.

По-късно, когато Ирак заплашва да ограничи разходите му, Парк организира среща в манхатънски ресторант, на която присъства втори високопоставен служител от ООН. Твърди се, че след като служителят си е тръгнал, Парк е казал на свидетеля, че е използвал 5 млн. долара гаранция, за да “финансира бизнес сделки” с втория високопоставен служител.

Според обвиненията, Парк е инвестирал 1 млн. долара в канадска компания, основана от сина на втория високопоставен служител на ООН, но “парите са били загубени, тъй като канадската компания фалирала скоро след това”.

Схемата на подкупите и злоупотреба с програмата на ООН

Отделно от това, Дейвид Чалмърс, ръководителят на тексаската петролна компания Бейойл, и двамата му съдружници бяха обвинени за участие в схемата и плащане на “милиони долари за тайни комисионни на режима на Саддам Хюсеин”.

Техният случай очертава ясно как Саддам Хюсеин е имал възможност за злоупотреби с управляваната от ООН програма “Петрол срещу храни”, предвидена да ограничи щетите от санкциите и е довела до стотици милиони долари подкупи.

Според първоначалния замисъл на програмата, всички получатели на петрол от Ирак трябва да плащат по ескроу сметка на ООН и парите в последствие да се използват за плащане на храна, лекарства и други стоки, които не могат да се използват за производство на оръжие. Но на практика Ирак контролира кой ще спечели договорите за петрол и убеждава ООН да му разреши да продава петрол на цени, по-ниски от пазарните.

Това води до забележителни нива на печалба за избраните от Ирак бизнес-партньори, които продават петрола на други търговци. В началото на програмата режимът е давал договори на хора с политическо значение, като част от кампанията си срещу санкциите и те са се възползвали директно от разликата в цените.

Някъде от средата на 2000 г. иракското правителство започва да изисква директно подкупи за себе си в замяна на гарантиране на договорите.

Разследването на британския в. Файненшъл таймс и италианския Ил Соле разкрива, че Чалмърс е бил замесен и в двете схеми. Но повдигнатото в четвъртък обвинение се фокусира върху директните подкупи. В някои от случаите мрежата на Чембърс е плащала огромни количества пари към иракското правителство чрез Ал Васел и Бабел, компания, базирана в ОАЕ.

Твърди се, че през август 2001 Бейойл е изпратила 1.3 млн. долара на банкова сметка, контролирана от представител на “чуждестранна компания”. Разследването на двата вестника предполага, че компанията е Италтех. Тогава “чуждестранната компания”  е превела 1.1 млн. долара на Ал Весел и Бабел.

Но участието на Чалмърс е било не само по отношение на подкупите. Според обвинението, мрежата му дори е помагала при изработването на схемата, съветвайки иракското правителство как да продава под пазарните цени на петрола.

Обвинението предполага, че през декември 2000 г. Чалмърс “е изпратил писмо на официални служители от иракското правителство, в което (той) предлага ценови механизъм, който може да бъде използван в търсене на по-ниска цена на иракския петрол”.

Обвинението също твърди, че Чалмърс и неговите компании са “използвали вътрешнодържавни и чуждестранни връзки, за да дадат на контрольорите на ООН по петрола (които са определяли цената) лъжлива информация, свързана с високата цена, на която се прави бизнес чрез програмата “Петрол срещу храни”.

Прокурорът на южния окръг в Ню Йорк Дейвид Кели, заяви, че обвиненията съдържат “още две парчета в мозайката “Петрол срещу храни””.

Джон Клочан, действащ помощник-директор на ФБР, каза, че позволяването на Ирак да има такова влияние над програмата му прилича на “лисица, която пази кокошарник” и описва поведението на защитниците на Бейойл като безскрупулно. “Те дори не са участвали в схемата, те са помагали тя да бъде заобиколена,” каза той.

Кели отказа да даде всякаква информация, която би могла да хвърли повече информация върху високопоставените служители на ООН, които са се срещали с южнокорееца Парк. Той не потвърди и дали някой от официалните представители на ООН е бил подкупван.

Същевременно официалният представител на ООН Стивън Дужарик заяви пред журналисти, че четиримата обвинени заради предполагаемо участие в схема за изплащане на подкупи на режима на Саддам по програмата "Петрол срещу храни", не са сътрудници на световната организация.

ООН смята, че всяко лице, което е признато за виновно в нарушения по тази програма, трябва да подлежи на съдебно преследване, допълни той

Кофи Анан посочи частичната отговорност на Вашингтон и Лондон

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви в отговор на разкритията около повдигнатите в САЩ обвинения, че присвоените от бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин милиони долари от “Петрол срещу храни” до голяма степен са резултат от незаконни доставки на петрол в Турция и Йордания с мълчаливото съгласие на САЩ и Великобритания.

Само държави като САЩ и Великобритания разполагаха със сили, които можеха да спрат това. Но предпочетоха да си затворят очите, защото Турция и Йордания са техни съюзници, каза Анан, цитиран от Ройтерс.

Причината за тяхното бездействие е разбираема, добави той - по някакъв начин трябваше да бъдат компенсирани загубите на съседите на Ирак вследствие на международните санкции.

Самият Кофи Анан напоследък е под натиск заради разкритията, че собственият му син е работил във фирма, наета от ООН по програмата “Петрол срещу храни”.

В двата предварителни доклада на независимата разследваща комисия се посочва, че ръководителят на програмата Бенон Севан, бивш високопоставен служител на ООН, е облагодетелствал свои приятели от Египет при възлагането на сделките.

Пол Волкър разкритикува също Кофи Анан, че не е забелязал потенциалния конфликт на интереси при сключването на контракт с швейцарска фирма, където работи неговият син Коджо Анан.

Програмата в размер на 65 милиарда долара позволяваше на Ирак чрез контролирани от международната общност продажби на петрол да внася стоки и медикаменти от първа необходимост, за да се облекчи ефектът от санкциите срещу страната.

Американски представители разкриха, че корупцията, свързана с програмата, която започна през 1996 и приключи през 2003 г., възлиза на около 1,7 милиарда долара, като тогавашният иракски режим е направил най-много пари чрез продажба на петрол извън програмата.

Кофи Анан каза още, че медиите в САЩ съобщават само за пропуските на ООН. Той припомни, че световната организация е предала 8 милиарда долара от програмата “Петрол срещу храни” на водената от САЩ коалиция в Ирак след март 2003 г. и че все още не е представен отчет за тези фондове.

Великобритания отхвърли твърденията на ген. Секретар на ООН Кофи Анан, че Лондон и Вашингтон трябва да поемат част от вината за милиардите долари, които режимът на Саддам Хюсеин е от незаконни петролни продажби, предаде Ройтерс.

Британският зам.-външен министър Бил Рамъл подчерта, че страната му винаги е спазвала мерките, предвидени от ООН, за да бъде накаран Саддам Хюсеин да изпълни резолюциите на световната организация за оръжията за масово поразяване. Рамъл допълни, че ООН е организацята, която трябва да извлече поуки от разкриването на злоупотребите по програмата “Петрол срещу храни”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. peicho/c/
  #15

  Марк Рич доставяше петрол на бургаската рафинерия. По неофициална информация днес той е един от основните купувачи на българско зърно.koito izkupuvat zurno silovo na niski ceni, a posle prodavat na Rich. Negovata criminal sjanka oshte vitae nad BG....Koj shte mu vidi smetkata........

 2. Poirot
  #14

  Problemite na OON ne zapochvat i ne zavurshvat s Kofi. Organizaciata seriozno e zagnila - mirotvorci na UN v Afrika iznasilvali, vishi chinovnici v na UN v New York krali iako. Niama da se uchudia ako hora na UN sa pravili o orujeina kontrabanda. Sevan, edin ot blizkite hora na Kofi, sushto e zatunal do gusha pokrai "oil for food". Vreme e da se zakrie UN i da se suzdade neshto po-dobro. V tazi organizacia se kradat miliardi dolari, tova ne biva da produljava.

 3. ГОШО
  #13

  ТОЗИ ЦИГЛАК С НАСРАН ЗАДНИК НЯМА ЛИ ДА ПОГЛЕДНЕ СЕБЕ СИ НАКРАЯ.СИНЪТ МУ ПРИБРА ОГРОМНИ ПАРИ ОТ ЕМБАРГОТО,А ТОЙ СЕ ПРАВИ НА НИ ЛУК ЯЛ,НИ ЛУК МИРИСАЛ.НАПРАВО ИСТИНСКИ СТАНИМИР ИЛЧЕВ-МАЙ ТРЯБВА ДА СИ ГО ПОКАНЯТ В НДСВ

 4. Петка
  #12

  КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.

 5. Нютон
  #10

  Всяка маймуна, паднала от клона в окръжаващата среда на администрацията на ООН, се научава първо на далавери.

 6. JOHN
  #9

  Kofi poiskal promiana na imeto si na Kojo, a Kojo na Kofi. Osven tova se bili maskirali kato bananovi berachi :-)))

 7. JOHN
  #8

  ...

 8. JOHN
  #7

  ...

 9. JOHN
  #6

  Izpecheniat afrikanski moshennik Kofi sigyrno pak shte izlezne i ka*e che e "razocharovan" i "iznenadan" ot dalaverite ne sina my Kojo s Petrol s/y hrani. Da ne zabraviame i Chirak, koito imashe priakora "super-liar" predi da stane geroi na levite i atrofirali evropeizi-leftuisti-levichari-marzelivi-kriaskashti po mitingizaradi pliueneto my s/y USA. ...

 10. Rummy
  #5

  През м. април 2003 САЩ и Великобритания поеха своята отговорност за Ирак. Резултатите са налице: първата истински свободна демокрация в региона, първия не-арабин президент на арабска страна, рязко скочил стандарт на живот в сравнение с годините на "Петрол срещу храни", и разбуждане на волята за свобода по околните държави...Дано да поемат отговорност скоро и за Иран, и за Сирия, и за Саудитска Арабия!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.