ООН прие резолюцията за промяна на статута на Палестина

ООН прие резолюцията за промяна на статута на Палестина

Признаването на суверенна палестинска държава бе одобрено късно в четвъртък от Общото събрание на ООН, след като президентът Махмуд Абас призова световната организация да подпише нейния отдавна закъснял "акт за раждане".

Резолюцията, която промени статута на наблюдател в ООН на Палестинската автономна власт от "общност" в държава-нечленка, бе приета със 138 срещу девет гласа и 41 въздържали се. Три страни не участваха във вота, предаде Ройтерс.

Решението бе прието с бурна радост от стотици палестинци, които се бяха събрали на централния площад в Рамала на Западния бряг. Те наблюдаваха на живо гласуването на големи екрани, изнесени на улицата. Приемането на резолюцията бе посрещнато с танци, фойерверки и оглушителните звуци на автомобилни клаксони.

САЩ и Израел гласуваха против, подкрепени от Канада, Чехия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Панама. За резолюцията гласуваха 17 еропейски държави, като Австрия, Франция, Италия, Норвегия и Испания. Великобритани, Германия и други предпочетоха да се въздържат. Чехия беше единствената страна от Европа, която гласува против.

Външният министър Николай Младенов обяви преди ден, че България ще се въздържи за статута на Палестина с аргумента, че "приятелството на България с Палестина и Израел не може да бъде делено, затова решението на българското правителство е да се въздържи при гласуването на проекторезолюцията, която цели да промени статута на Палестина в Общото събрание на ООН".

Веднага след приемането на резолюцията от Израел реагираха очаквано негативно. Според премиера Бенямин Нетаняху няма никакъв начин да се появи палестинска държава без договор, гарантиращ сигурността на израелските граждани. Той обвини палестинците в нарушаване на споразуменията с Израел с едностранните си действия в ООН и предупреди, че Израел също ще предприеме действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят