ООН призова, а Косово обеща да не обявява преждевременно независимост

ООН призова, а Косово обеща да не обявява преждевременно независимост

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да бъде приета колкото се може по-скоро резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Косово, като отправи предупреждения към областта да не предприема "едностранни и преждевременни действия", имайки предвид заплахата на косовските албанци самостоятелно да обявят независимостта на областта, ако процесът за приемането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН се забави. Това ще нанесе голям ущърб на преговорите, посочи Бан Ки-мун, който е на официално посещение в Лисабон.

След разговорите с португалския външен министър Луиш Амаду, Бан Ки-мун изрази пълна подкрепа за плана на Марти Ахтисаари, предвиждащ фактическа независимост за Косово от Сърбия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Наред с това генералният секретар на ООН призна за съществуването на "безпокойство от страна на няколко държави". Във връзка с това той предложи да бъдат продължени преговорите, подхождайки към проблема от "по-стратегически и всеобхватни позиции".

По думите му е необходимо да бъде намерено такова решение, което да не създаде прецедент за другите страни.

Особено съм разтревожен за това, че не вървим напред в решаването на косовския проблем, защото заинтересованите страни водят помежду си безспирни дискусии, а всяка нова пречка може да има негативни политически последици за Европа, изтъкна Бан Ки-мун в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Всички страни от Съвета за сигурност работят интензивно по този проблем, но засега аз не знам как може да бъде постигнат пробив в неговото решаване. Все пак се надявам, че Косово няма да предприеме преждевременни едностранни стъпки, посочва генералният секретар на ООН.  

Бан Ки-мун смята, че Европейският съюз е длъжен да се опита да разсее сръбските съмнения за Косово и да предложи на правителството в Белград възможност за постигане на споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия.     

Косовският премиер Агим Чеку побърза да увери, че областта няма да обяви едностранно независимост тази година без подкрепата на ЕС и САЩ.

Няма да направим едностранна декларация без подкрепата на американците и европейците, каза той пред лондонското издание "Файненшъл таймс" по време на среща на върха на правителствените ръководители от Южна Европа в хърватския адриатически курорт Дубровник.

Косово ще приеме да мине под контрола на ЕС, като продължи да работи със Запада за преодоляване на сръбското противопоставяне на косовската независимост, каза Чеку.

Той добави, че ЕС трябва да има ясна линия на поведение, за да гарантира този контрол, при липсата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, гарантираща независимостта.

Имаме нужда от пътна карта, която да ни позволи бързо и ясно да напредваме, посочи той като подчерта, че в противен случай косовските албанци ще изгубят доверието и търпението си.

Съветът за сигурност на ООН трябва да реши скоро статута на сръбската област Косово въз основата на плана на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, който препоръчва международно наблюдавана независимост. Косовските албанци, Вашингтон и ЕС подкрепят предложението, докато Сърбия и Русия му се противопоставят ожесточено.  

В същото време сръбският вицепремиер Божидар Джелич поиска Черна гора да подкрепи Сърбия в преговорите за Косово и да зачита териториалната цялост на Сърбия, предаде ТАНЮГ.

Джелич, който е на посещение в Черна гора, каза на съвместна пресконференция с черногорския вицепремиер Гордана Джурович, че президентът Филип Вуянович и премиерът Желко Щуранович са го информирали, че Черна гора "ще остане неутрална по въпроса за Косово и няма да изразява отношение".

Джелич оцени като положително съобщението на черногорското правителство, че подкрепя компромисно решение по въпроса и се надява то да бъде постигнато в Съвета за сигурност на ООН.

Черногорският вицепремиер Гордана Джурович каза на свой ред, че Черна гора ще спазва международните споразумения и решенията на Съвета за сигурност на ООН по Косово.

Сръбският министър за Косово Слободан Самарджич пък приветства изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че решение за статута на Косово е възможно само на базата на споразумение между двете засегнати страни. Това Лавров каза в Бишкек, предаде ИТАР-ТАСС.

Убедени сме, че тази позиция е абсолютно правилна, а Сърбия и Русия трябва да продължат да водят обща политика по отношение на Косово и Метохия, по отношение на бъдещите преговори и определянето на статута на областта, посочи Самарджич.

Сърбия и Русия смятат, че няма нужда от приемането на отделна резолюция за продължаване на преговорите, за това е достатъчно само наличието на добра воля и нормална процедура, отбеляза той.

Самарджич съобщи, че на 10 юли правителството и парламентарните партии ще пристъпят към политически консултации по текста на новата резолюция за Косово. Тя ще бъде базирана на положенията от аналогичен документ, приет от Скупщината на 14 февруари и разглеждащ Косово като неотделима част от територията на Сърбия, посочи сръбският министър за Косово.

Той допълни, че новият вариант на резолюцията има за цел да констатира последните изменения в ситуацията на преговорите за Косово, да потвърди формулираните по-рано подходи на Белград и готовността му за продължаване на преговорите.

Споделяне

Още от Балкани