ООН призова Франция да спре груповото експулсиране на роми

Комитетът на ООН за ликвидиране на расовата дискриминация порица в петък Франция за груповото експулсиране на хора от ромските малцинства. Организацията призова френското правителството да се опита да интегрира членовете на най-голямото етническо малцинство в ЕС, вместо да ги връща в Източна Европа.

Осемнайсетте независими експерти, които сформират комитета, изразиха загриженост, че върнатите в Румъния роми не са били информирани за техните права и не са дали доброволно съгласието си.

"Нашата загриженост е, че експулсацията се извършва по-скоро групово, отколкото да бъде съобразявана с индивидуалните обстоятелства", заявява член на комитета, цитиран от ББС.

Реакцията на Франция бе, че страната спазва стриктно европейското законодателство и международните си ангажименти, касаещи ромите.

"По ромския въпрос Франция спазва най-старателно и точно европейското законодателство, както и международните си ангажименти по отношение на правата на човека", заяви говорителят на външното министерство на Франция Бернар Валеро.

Той призна, че румънските и българските роми се ползват в качеството им на граждани на ЕС на правото на свободно движение и на престой на територията на страните членки. Говорителят обаче припомни, че това не им предоставя възможност на безусловно право на престой.

Валеро уточни, че престоят се основава на условие за спазване на обществения ред и за разполагане с достатъчно финансови средства за живот. По думите му оценката на тези елементи е резултат от внимателно проучване на всеки един отделен случай.

От края на юли до сега Франция е експулсирала над хиляда роми. Говорителят на външното министерство припомни, че ромите, напускащи страната, получават помощ от по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете.

Той допълни, че френските и румънските власти са започнали да прилагат механизъм за двустранно сътрудничество относно интегрирането на ромските общности в

техните родни страни и относно борбата с престъпността и трафика на хора. През следващата седмица се очаква и позицията на Европейската комисия, която бе сезирана от Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа