ООН призова за действителен напредък в междусирийските преговори в Женева

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура

Осмият кръг на мирните преговори за Сирия под егидата на ООН започна вчера в Женева с пристигането на правителствената делегация от Дамаск, съобщи Франс прес.

Сирийската правителствена делегация не дойде навреме в швейцарския град, за да демонстрира недоволството си от поредния призив на опозицията за оставка на президента Башар Асад. Два дни по-късно Русия успя да убеди властите в Дамаск да изпратят преговорния си екип.

Сирийското правителство не е особено склонно да прави отстъпки пред опонентите си, при положение че на практика е спечелило войната срещу бунтовниците и джихадистите.
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура обаче "подчерта, че е настъпил моментът. . . да се постигне реален напредък в политическия процес, в интерес на (сирийския) народ", посочи световната организация в комюнике.

Той призова страните по преговорите да не правят изявления за "делегитимиране" на опонентите си. Мистура, който организира седем безуспешни кръга преговори от 2016 г. насам, проведе първия си официален разговор в рамките на осмия кръг с ръководителя на правителствената делегация, сирийския посланик в ООН Башар ал Джафари в Двореца на нациите - женевското седалище на ООН.

След това се срещна с опозиционната делегация, ръководена от Насър Харири. Той предупреди, че разговорите могат да продължат и следващата седмица, с евентуално прекъсване около уикенда.

Мистура се надява да успее да постави в центъра на преговорите с режима и опозицията инициативата за изготвяне на нова конституция и организирането на избори под егидата на ООН - две приемливи за Дамаск теми.

Посредникът се надява да пожъне успех, благодарение на факта, че за пръв път всички фракции на опозицията са представени от една единствена делегация, а радикалните елементи от нея бяха отстранени.

Сирийското правителство предупреди ясно, че не се обсъжда бъдещето на Асад - тема, която провали всички предишни срещи в Женева.

Във финалното комюнике на срещата в Рияд миналата седмица, където бе договорено споразумението за единна делегация, опозицията се отказа от искането си за незабавно отстраняване на Асад. Но едва пристигнал в Женева, Насър Харири наля масло в огъня и каза, че това е предварително условие за всеки преход към избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?