ООН разшири мисията на НАТО в Афганистан

Афганистански служители днес приветстваха решението на ООН да одобри разширяването на мисията на международните сили за сигурност и извън столицата Кабул, предаде Асошиейтед прес. Това е от жизненоважно значение за бъдещето на страната, която се опитва да установи контрол над влиятелните местни водачи и да се подготви за историческите избори, които ѝ предстоят идната година, отбелязва агенцията.

Съветът за сигурност на ООН реши вчера да бъде разширен обхватът на мисията на международните мироопазващи сили извън столицата Кабул. Сега тези сили, наброяващи 5500 души, действат само в Кабул и околностите на афганистанската столица. НАТО, която пое командването им през август, миналата седмица реши да разшири тяхната мисия на цялата територия на Афганистан.

Вземайки решението, Съветът за сигурност посочи, че ситуацията в Афганистан все още заплашва международния мир и сигурност, предаде Си Ен Ен.

Гласуването в ООН стана седмица след като генералният секретар на НАТО Джордж Робъртъсън поиска от генералния секретар на ООН Кофи Анан разширяване на мисията.

За такова решение настояваше президентът на Афганистан Хамид Карзай, който предупреди за евентуално надигане на ислямистите, ако международната общност не направи повече в подкрепа на страната.

Отдавна искахме това да стане, каза говорителят на афганистанското външно министерство Омар Самад след гласуването в ООН. Той отбеляза, че за властите в Кабул това е важна стъпка във важен за страната момент, когато тя се готви за първите си от години общи избори, предвидени за юни 2004 г. Техният успех ще зависи най-вече от това дали ще се гарантира сигурността в цялата страна, не само в района на столицата, подчертават управляващите в Афганистан.

Талибански елементи и други въоръжени ислямистки групировки се опитват да се установят във вътрешността на Афганистан и да възстановят радикалната ислямистка власт, посочва Си Ен Ен.

Талибаните дадоха закрила на Осама бин Ладен и неговата терористична групировка Ал Каида, която е отговорна за атаките срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

НАТО пое командването на многонационалните сили от Германия и Холандия през август. В момента с най-много войници в Афганистан участват Германия и Канада.

Афганистанското правителство има слаб контрол върху 32-те провинции на страната, където местните управители властват като военни вождове с частни бойци. През последните месеци нападенията срещу американски войски от бойци на Ал Каида и талибаните зачестиха. Атакувани са още полицейски участъци и помощен персонал.

Много от нападенията стават в южната и източната част на страната, близо до границата с Пакистан, където се укриват части на талибаните и Ал Каида.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?