ООН разследва седем химически нападения в Сирия, от които три след 21 август

Инспекторите на ООН в Сирия ще разследват седем предполагаеми химически нападения, някои от които след атаката на 21 август, която за малко да доведе до западна военна операция срещу режима в Дамаск, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на комюнике на световната организация.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е получил сигнали за атаки с химическо оръжие, подадени както от режима, така и от бунтовниците. Инспекторите са преценили, че седем от тях си заслужава да бъдат разследвани.

Три от случаите са регистрирани в района на Дамаск почти веднага след химическото нападение в предградие на сирийската столица на 21 август, което за малко не доведе до западна военна операция срещу Сирия. Предполагаемите атаки са били извършени съответно на 22, 24 и 25 август.

Инспекторите на ООН ще разследват още химическата атака в северния град Хан ал Асал, край Алепо, през март, при която която бяха убити 25 души, сред които 16 войници. Режимът и бунтовниците се обвиниха взаимно за това нападение.

Останалите два случая датират от април - в квартал на Алепо и в град Саракеб, в северозападната провинция Идлиб.

Екипът на ООН работи по всеобхватен доклад за химическите нападения в близкоизточната държава, който трябва да бъде готов до края на следващия месец. Инспекторите, които се завърнаха в Сирия в сряда, очакват да приключат своята работа на място в страната в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?