ООН разследват покупки на луксозни автомобили от Северна Корея

ООН разследват покупки на луксозни автомобили от Северна Корея

Експерти на ООН по прилагане на международните санкции, наложени на Северна Корея, разследват неотдавнашни покупки на луксозни автомобили от Пхенян, които са в нарушение на санкциите от 2013 г., предаде Франс прес.

"Севернокорейците могат да имат всичко, което поискат. Те се снабдяват с най-доброто, когато имат нужда", казва Хю Грифитс, който координира през последните пет години експертната група на ООН по санкциите срещу Северна Корея.

На международните срещи с участието на лидера Ким Чен-ун севернокорейци са се возели с автомобили Ролс-Ройс, Мерцедес или 4х4 Лексус, се посочва в доклад на ООН.

Експертите смятат, че редица международни икономически санкции са неефикасни, защото севернокорейците успяват да ги заобиколят. Случаите се разследват, за да се установи как те са се снабдили с луксозните автомобили.

След като разгледали снимки на Ким Чен-ун в Ролс-Ройс Фантом, представители на британската автомобилостроителна компания са заявили, че колата е произведена между 2012 и 2017 г. в завода в Гудууд. Няколко мерцедеса са били натоварени от пристанище в Калифорния към Хонконг по поръчка на китайски бизнесмен, свързан със Северна Корея, посочват експертите на ООН.

Японската компания Тойота отрича да е изнасяла автомобили Лексус за Северна Корея и предположи, че те вероятно са били купени с посредници.

В анекс към резолюцията от 2013 г. за санкциите, ООН изброява луксозните стоки, забранени за доставка на Северна Корея. Сред тях са бижута, перли и скъпоценни камъни - диаманти, сапфири, рубини, смарагди - както и яхти, луксозни и спортни автомобили.

Сред другите нарушения на санкциите е прехвърляне между кораби на товари, включително въглища и петрол, в международни води около Северна Корея, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?