ООН регистрира рязък скок на световните цени на храните през юли

ООН регистрира рязък скок на световните цени на храните през юли

Световните цени на храните нараснаха през юли с 6% след спада им в продължение на три месеца. Това се казва в прессъобщение на ФАО - организацията по прехраната към ООН.

Поскъпването засегна най-напред зърнените храни и захарта.

Според оценката на ФАО общият индекс на храните достигна 213 или с 12 пункта повече, отколкото преди месец. Показателят е по-нисък от рекордните 238 пункта, достигнати през февруари 2011 г.

Индексът на цените на зърното достигна 260 пункта, като се вдигна с 38 пункта през юни. Това е само с 14 пункта под рекорда от април 2008 г. Ръстът на цените на зърното беше предизвикан от силното засушаване в САЩ и понижаването на прогнозата за реколтата в Русия.

В същото време цените на месото останаха ниски и дори леко намаляха - с 3 пункта спрямо юни. Спадът бе отчетен при всички видове месо, но е особено забележим при свинското. Цените на млякото останаха без промяна.

Засушаването през годината порази много региони в света, вследствие на което значителна част от реколтата се оказа пред опасност от унищожаване. Най-много пострадаха САЩ, по последиците се забелязват и в други страни, в частност - в Русия. Тамошното министерство на земеделието чака съществен спад в обемите на зърнопроизводството, а производителите и прекупвачите вече започнаха да повишават цените.

Споделяне

Още от Бизнес