ООН: Режимът на Северна Корея е извършвал престъпления срещу човечеството

Ким Чен-ун

Докладчиците по човешките права на ООН обявиха, че под личния контрол на лидера Ким Чен-ун в Северна Корея са били извършвани престъпления срещу човечеството и призоваваха Международния наказателен съд в Хага да предприеме действия.

"Мащабността, измеренията и естеството на тези нарушения разкриват държава без аналог в съвременния свят", заяви Комисията за ООН за разследване.

Съветът на ООН по правата на човека инициира разследването миналата година, след като усилията за ангажимент на Пхенян по въпросите с човешките права се оказаха безуспешни, отбелязва ДПА.

На тримата членове на комисията, която се оглавява от австралиеца Майкъл Кърби, не е било позволено да отидат в Северна Корея. Те са разговаряли с бегълци и бивши затворници в севернокорейските затвори, и са събрали експертни доклади.

Използвани са сателитни снимки, за да се потвърди съществуването на затворнически лагери, за което комунистическият режим отрича.

Наричайки Северна Корея "тоталитарна държава", комисията заяви, че престъпленията срещу човечеството включват убийства, мъчения, изнасилвания, принудителни аборти, политически преследвания и гладна смърт.

В отделно писмо до Ким председателят на комисията Майкъл Кърби посочва, че служители извършват такива престъпления под контрола на Ким, който е върховен лидер на страната и е начело на армията и компартията.

В писмото комисията посочва, че поради тази причина ООН ще отнесе въпроса за ситуацията в КНДР до Международния наказателен съд, за да се потърси отговорност от "всички, включително вероятно и от самия Вас", които може да са отговорни за описаните в доклада престъпления.

Северна Корея обяви, е отхвърля "категорично и изцяло" доклада.

В изявление на дипломатическата мисия на Пхенян в Женева, цитирано от Ройтерс, се посочва, че докладът е "инструмент за политически заговор и продукт на политизирането на човешките права от ЕС и Япония в съюз с враждебната политика на САЩ".

КНДР заявява, че силно се противопоставя на всякакви опити за смяна на режима и натиск под претекста на човешките права. Пхенян посочва, че описаните в доклада нарушения на човешките права "не съществуват" в Северна Корея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?