ООН с база данни с особено опасните за полети зони

ООН с база данни с особено опасните за полети зони

 Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) на ООН създаде експериментална онлайн система за оценка и обмен на информация за опасност за полетите в зони на бойни действия, съобщи ТАСС.

Стефан Дюжарик, говорител на генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, припомни че препоръката за създаване на подобна база данни беше приета на конференцията на високо равнище за гражданската авиация в Монреал, състояла се под егидата на ИКАО. Системата е достъпна за обществеността, но засега в нея няма данни.

”След запълването ѝ с данни тя ще предлага последната информация за потенциални заплахи за гражданската авиация, произтичащи от въоръжени конфликти”, каза Дюжарик.

Добавянето на данни към базата обаче е позволено само на упълномощени официални лица, по процедури, разработени от Съвета на ИКАО. Във всички случаи ще се вижда ясно коя страна е въвела данните, а споменатите в тях страни ще могат да ги разгледат и одобрят преди публикуването им.

Повод за разработването на онлайн системата стана катастрофата на самолета на ”Малайзийски авиолинии” близо до Донецк през юли 2014 г.

Споделяне

Още от Свят