ООН: Саудитска Арабия стои зад убийството на журналиста Хашоги

Джамал Хашоги

Генералният секретар на ООН ще инициира международно наказателно разследване за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви докладчик на световната организация, цитиран от Франс прес.

В доклада си Анес Каламар твърди, че убийството на журналиста представлява "извънсъдебна екзекуция", и държи Саудитска Арабия отговорна за него.

Налага се лично генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да инициира международно наказателно разследване, с което да се гарантира, че никоя държава няма да му повлияе, подчертава Каламар.

Съществуват достатъчно доказателства, за да се започне разследване за подвеждане под отговорност на високопоставени саудитски представители включително на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, във връзка със случая Хашоги, каза днес експертът на ООН за правата на човека.

След като в продължение на шест месеца водеше собствено разследване на убийството на саудитския журналист, специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Анес Каламар посочва в доклада си, че е "установила наличието на надеждни доказателства, налагащи допълнително разследване за личната отговорност на висши саудитски представители, включително на престолонаследника". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят