ООН се опитва да намери изход от задънената улица в Либия

ООН се опитва да намери изход от задънената улица в Либия

2017-а трябва да стане "година на решения" за Либия, като първо и най-важно е да се получи парламентарно одобрение за правителството на националното единство и за сформирането на силна армия и национална полиция, каза снощи специалният представител на ООН за Либия Мартин Коблер пред Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от Асошиейтед прес.

Той изтъкна, че в международната общност се оформя консенсус, че за да се преодолее политическата парализа, хаосът и анархията в северноафриканската страна, има необходимост от промяна в подкрепеното от ООН ръководство на страната.

Отворихме пътя към ограничени промени в политическото споразумение от 2015 г. и по-конкретно в състава на Президентския съвет, посочи Коблер в интервю за Ройтерс, след като информира Съвета за сигурност за сложната обстановка в Либия сега.

Правителството на националното единство се ръководи от Президентския съвет, съставен от девет членове, които трябва да представляват различните географски райони и политически течения в Либия. Съветът обаче е силно разцепен, като двама от неговите членове редовно бойкотират заседанията му, а останалите редовно правят противоречащи си изявления.

Най-влиятелният военен командир в Източна Либия със значителен принос в борбата с ислямските екстремисти в страната - генерал Халифа Хафтар, бойкотира правителството. Привличането му към управлението ще има ключова роля за създаването на обединена либийска армия с ясна командна йерархия, отбеляза емисарят на ООН.

Той каза, че се е срещнал с Хафтар само веднъж. Коблер обаче, който неотдавна посети Москва, посочи, че руснаците поддържат тесни връзки с Хафтар, така че няма липса на комуникация с този влиятелен либийски фактор.

Според Коблер промените в споразумението от 2015 г. трябва да бъдат договорени по конструктивен начин, но това трябва да стане бързо, за да може парламентът най-после да одобри правителството на националното единство. Той каза, че е оптимист, защото "има нарастващ консенсус и съвпадение на възгледите между самите либийци - от източните, западните и южните райони на страната", за нуждата от промени в споразумението. Налице е и международен и регионален консенсус да се стимулира политическият процес, за да се излезе от политически задънената улица в Либия, добави той.

Запитан дали не е твърде рисковано да се променя споразумението, Коблер каза: "Рисковано е също нещата да се оставят в сегашния вид, защото те просто не вървят".

След заседанието Съветът за сигурност излезе с декларация , в която се признава "нарастващото осъзнаване сред либийците за необходимостта от по-всеобхватно политическо разрешение в рамките на споразумението от 2015 г." Посочва се, че либийците сами могат да постигнат това чрез политически преговори, които ще имат международна и регионална подкрепа.

Споделяне

Още от Свят