ООН: Северна Корея развива ракетната си програма в цивилни обекти

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун

Санкциите на ООН срещу Северна Корея са неефикасни, а Пхенян използва летища и други цивилни обекти за ракетната си програма, за да се избегнат разрушения при евентуални превантивни удари. Това се казва в доклад на ООН, цитиран от “Франс прес“. Резултатът е, че ракетната програма на КНДР остава непокътната.

Севернокорейците продължават да прехвърлят петролни пратки от кораб на кораб в открито море, да изнасят въглищата си и да нарушават наложеното им оръжейно ембарго, се казва в доклада, който е предаден на Съвета за сигурност на ООН.

Експертите са установили, че Северна Корея използва цивилни обекти, по-специално летища, за сглобяване и изпробване на балистични ракети, за да избегне нанасянето на удари срещу тях.

Проверката на ООН доказва, че икономическите санкции, които Съветът за сигурност на ООН прие единодушно през 2017 г., са неефикасни.

Северна Корея продължава да нарушава оръжейното ембарго и се е опитвала да доставя леко стрелково оръжие на Сирия, на бунтовниците хуси в Йемен, на Либия и на Судан, се казва още в доклада.

"Финансовите санкции остават едни от най-зле прилаганите мерки", казват авторите на доклада, като дават примери с прехвърляне на банкови сметки от Европа в Азия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?