ООН ще изпрати мисия в Ирак по спора за изборите

Генералният секретар на ООН Кофи Анан обяви, че след като получи адекватни гаранции за сигурност, ще изпрати екип в Ирак за проучване на възможностите за скорошно провеждане на избори. Анан оповести намерението си в Париж.

САЩ и Управляващият съвет в Ирак поискаха от ООН да изпрати свой екип в страната след несъгласието на шиитски религиозни водачи с намеренията на коалицията да предаде властта в Ирак без да бъдат проведени общи избори.

Според САЩ Ирак все още не е готов за организирането на преки избори, но шиитите, които са мнозинство в страната, смятат, че получат по-голямо представителство в новата власт, ако вотът бъде пряк, а не чрез регионалните общности.

Вашингтон планира да предаде управлението на страната на назначено иракско правителство в края на юни. Кофи Анан заяви днес, че не предвижда засега сини каски в Ирак, но смята, че е възможно изпращането на одобрени от ООН многонационални сили, предаде Франс прес.

На пресконференция в Париж след среща с френския президент Жак Ширак Анан подчерта, че изпращането на умиротворителни сили на ООН би било огромен риск, предаде Ройтерс

"Не мисля, че за момента изобщо стои въпросът за изпращането на сини каски. Може да се прогнозира изпращането на многонационални сили, оторизирани от Съвета за сигурност, които да помагат за стабилизирането на сигурността, каза Анан.

Той съобщи, че в момента ООН води преговори в Багдад за разполагането на своя мисия в иракската столица, която да проучи дали е възможно да се организират избори за преходен парламент до 30 юни. Преговорите с коалиционните окупационни сили ще се съсредоточат върху ситуацията със сигурността в Багдад, подчерта генералният секретар на ООН.

Екипът на ООН ще се опита да определи дали е възможно изборите да се състоят преди предаването на суверенитета на иракчаните на 30 юни, и ако не, каква алтернатива остава. Ще бъде потърсено мнението на широк кръг иракчани, подчерта Анан, цитиран от Асошиейтед прес.

"Вече ясно заявих, че според мен няма един единствен "правилен път". Твърдо съм убеден, че най-устойчивият път напред е този, който бъде предложен от самите иракчани", подчерта Анан. Той обясни, че от съображения за сигурност не желае да разкрие никакви подробности за екипа - нито от колко души ще се състои, нито кой ще го ръководи.

От своя страна, Ширак заяви, че "Франция подкрепя това", имайки предвид изпращането на мисията на ООН. От обкръжението на президента уточниха, че техническата мисия на ООН би могла да замине следващата или по-следващата седмица, ако преговорите, които са в ход в Багдад за условията на сигурността, приключат дотогава, предаде АФП.

Споделяне

Още от Свят