ООН ще приеме резолюция за иранската ядрена сделка идната седмица

ООН ще приеме резолюция за иранската ядрена сделка идната седмица

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще гласува идната седмица резолюция в подкрепа на ядрената сделка с Иран и за отменяне на санкциите срещу Техеран, но ще остави в сила оръжейното ембарго и забраната за придобиване на технологии за производство на балистични ракети, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на дипломати, пожелали да останат анонимни, според които днес САЩ ще изпратят до 15-те страни членки на Съвета за сигурност свой проект за резолюция. Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауърс каза, че това ще стане през следващите дни.

Когато Съветът за сигурност приеме тази нова резолюция за Иран, това ще отмени действието на предишните седем резолюции, гласувани по иранския въпрос. За още пет години ще остане обаче в сила обявеното от ООН оръжейно ембарго. Още осем години ще важи и забраната Иран да купува технология за балистични ракети.

Почти сигурно е, че резолюцията ще бъде одобрена, защото петте постоянни членки на Съвета - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай - участваха заедно с Германия и ЕС в преговорите с Техеран.

В новия документ ще бъде предвиден и механизъм за автоматично възстановяване на санкциите, ако Иран наруши споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят