ООН ще продължи да смята Крим за част от Украйна

ООН ще продължи да смята Крим за част от Украйна съгласно приетата миналата седмица резолюция на Общото събрание на организацията, заявиха американски и други западни дипломати, цитирани от Ройтерс.

На 28 март 193-членното събрание обяви за невалиден подкрепяния от Москва референдум в Крим, който доведе до отделянето му от Украйна и включването му в Русия. Тогава 100 държави гласуваха "за", 11 бяха против, 58 се въздържаха, а 23 не участваха във вота. Въпреки че резолюцията на Общото събрание няма реални правни последици както резолюциите на Съвета за сигурност, нейното приемане означава, че цялата система на ООН ще продължи да признава суверенитета на Киев над Кримския полуостров и да пренебрегва руските претенции към тази територия, твърдят дипломатите.

"Резолюцията има реални правни последици, защото сега, юридически, констатацията на ООН е, че референдумът е бил нелегитимен", каза посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър пред сенатска комисия във Вашингтон. Същата решителност, разказват неколцина западни дипломати, пожелали анонимност, е била потвърдена и от Службата по правни въпроси към ООН след гласуването в Общото събрание, посочва Ройтерс.

Агенцията пояснява, че тази служба редовно дава правни съвети на органите на ООН за това как международната организация трябва да взаимодейства и третира спорни територии.

По думите на високопоставен западен дипломат от миналата седмица резолюцията на Общото събрание "е консолидирала позицията на ООН", че властта на Киев върху Крим продължава да бъда признавана. Дипломатът каза, че Службата по правни въпроси сега е заявила ясно, че "понеже е засегната системата на ООН, Крим остава част от Украйна". Той отбеляза, че това е от голямо значение поради най-разнообразни причини, защото руснаците се опитват да придобият контрол върху Крим именно чрез системата на ООН, в частност чрез Международната морска организация и  Международния пощенски съюз, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят