ООН ще разполага с по-малък бюджет за мироопазващи мисии

Сградата на ООН в Ню Йорк
В навечерието на предстоящата среща на върха на Г-20 в Германия Ангела Меркел отправи днес предупреждения във връзка с тенденциите към протекционизъм и изолационизъм, съобщи Франс прес.
 
Агенцията определя това изказване като завоалирана критика срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще участва във форума.
 
Никое от предизвикателствата, пред които е изправен светът, "не признава граници", заяви германската канцлерка в долната камара на парламента по повод срещата между лидерите на най-развитите икономики в света, насрочена за 7 и 8 юли в Хамбург. "Ето защо днес повече отвсякога онези, които мислят, че могат да уредят световните проблеми чрез протекционизъм и изолационизъм, правят огромна грешка", предупреди Меркел.
 
Тя заяви, че очаква от срещата на върха "ясен сигнал в полза на отворените пазари и срещу изолационизма". 
 
По-късно днес Меркел ще разговаря с лидерите на европейските страни от Г-20, между които френският президент Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Норвегия, както и шефове на институции на ЕС, за да изготвят обща европейска позиция по основните теми.
 
"Имаме повече отвсякога нужда от Г-20", защото многостранният подход е възможност общите проблеми да се решават далеч по-добре, отколкото на принципа "всеки за себе си" от страна на отделните нации", каза германската канцлерка.
 
Меркел подчерта в речта си пред Бундестага, че Европа е по-решена от когато и да било да води борба срещу климатичните промени. "Глобалното затопляне е екзистенциално предизвикателство пред човечеството", подчерта тя и прогнозира, че преговорите по тази тема няма да са лесни на срещата на Г-20.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от Парижкото споразумение за борба срещу глобалното затопляне и използва протекционистка реторика в сферата на търговията.
Споделяне

Още от Свят