ООН спря хуманитарните доставки за Мианмар

ООН спря хуманитарните доставки за Мианмар

Властите в опустошената от циклон азиатска държава Мианмар (Бирма) са задържали хуманитарната помощ, доставена от ООН за жертвите на бурята. Това принуди световната организация да прекрати пратките в петък, съобщи СиЕнЕн. Арестувани са товарите с лекарства, храни и екипировка на два самолета, изпратени до държавата от ООН.

Според последни данни от правителството на Мианмар, мощната буря и дъждовете в южната част на страната са довели до смъртта на минимум 22 000 души. Различни източници на информация, цитирани от световните агенции, съобщават за над 100 000 загинали от циклона и последствията от него.

Австралийският премиер Кевин Руд определи действията на военната хунта като "ужасяващи" в следствие на тяхното решение да не допуснат в Мианмар помощни екипи на ООН. Говорителят на Световната продоволствена програма към ООН Пол Рисли заяви, че организацията никога през своята история не е срещала такава съпротива срещу предоставянето на помощ при криза от такъв мащаб.

За събота от ООН бяха планирали да изпратят още три самолета с храни, екипировка и надуваеми лодки. Допълнително усложнение на ситуацията бе решението на военната хунта да затвори в петък своето посолство в Тайланд за почивка от три дни, което ще направи невъзможно изваждането на визи за чужди хумантарни екипи, които биха се опитали да спасят живота на поне част от 1 милион души, засегнати от циклона.

Австралийският премиер обяви публично, че неговата държава, САЩ и други западни страни ще поискат от Китай да засили натиска върху хунтата. "Гадното е, че цената на всичко това ще бъде платена от народа на Мианмар", добави той.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?