ООН: Светът няма да успее да постигне целите за борба с климатичните промени

Обещанията и нужните съкращения на парникови газове се разминават катастрофално

ООН: Светът няма да успее да постигне целите за борба с климатичните промени

Плановете за забавяне на затоплянето на световния климат са неадекватни и ще засилят, вместо да намалят, вероятността от сериозни последици за климата, съобщи Програмата на ООН за околната среда, цитирана от ДПА.


Страните, присъединили се към споразумението за климата от Париж, се съгласиха да ограничат световното затопляне между 1,5 и 2 градуса по Целзий, но мерките на национално равнище вероятно ще доведат до повишаване на затоплянето с 3 градуса до 2100 година, според програмата.

Това е неприемливо, заяви ръководителят на организацията Ерик Золхайм.

Има катастрофално разминаване между националните обещания за съкращаване на емисиите парникови газове и съкращенията, които са необходими, за да се задържи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха, предупреди директорът на Програмата на ООН за околната среда.

"Сегашните ангажименти на държавите покриват едва една трета от необходимите съкращения на парникови газове, което създава опасно разминаване" и това предвещава тежки нарушения в климата като жеги, наводнения и супер-урагани, подчерта Золхайм.

"Правителствата, частният сектор и гражданското общество трябва да компенсират това катастрофално разминаване", заяви той в годишния доклад за световните действия по климата, броени дни преди конференцията за борба с климатичните промени следващата седмица в Германия.

Емисиите парникови газове може да се окажат с около 30 процента над равнището, което е необходимо за запазване на договорения праг от 2 градуса.

"Без повишени амбиции вероятното средно увеличение на глобалната температура ще е от порядъка на 3,0-3,2 градуса по Целзий до края на века", се казва в доклада, цитиран от Ройтерс.

Целите, поставени от парижкото споразумение, трябва да намалят вероятността климатичните промени да се отразят на здравето и живота на стотици милиони хора.

Ако страните прилагат сегашните си ангажименти за емисиите до 2030 година, световните емисии въглероден диоксид ще бъдат все още на равнище 11 до 13,5 гигатона над границата, необходима за ограничаване на затоплянето до под 2 градуса.

Един гигатон е равен на количеството въглероден диоксид, което отделят за една година всички коли, камиони и самолети в ЕС, уточнява ДПА.

Макар емисиите въглероден диоксид да са останали стабилни през последните две години, климатични феномени са повишили концентрацията на този газ в атмосферата до рекордни равнища.

Освен това други газове, предизвикващи парников ефект, като метана се увеличават, а световният икономически бум може допълнително да повиши емисиите въглероден диоксид.

Според експертите на Програмата на ООН за околната среда най-голям потенциал за намаляване на емисиите въглероден диоксид имат инвестициите в слънчева и вятърна енергия, енергоспестяващите уреди и коли, както и горите. Чрез съсредоточаване върху тези области емисиите могат да бъдат намалени с до 22 гигатона до 2030 година.

През 2015 година 195 страни подписаха споразумението за климата в Париж, ангажирайки се да ограничат световното затопляне с до 2 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха.

Споразумението вече е подложено на натиск, тъй като американският президент Доналд Тръмп обяви планове да изтегли САЩ, освен ако няма предоговаряне, което да е по-благоприятно за страната му, припомня Ройтерс.

Според Ерик Золхайм САЩ ще спазят споразумението въпреки плановете на Тръмп, тъй като големите американски компании са поели в "зелената посока", отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?