ООН: Цитати от Ленин и взаимно блокиране между Русия и Запада за Сирия

ООН: Цитати от Ленин и взаимно блокиране между Русия и Запада за Сирия

Опитът за предотвратяване на военно противопоставяне в Сирия се провали в Съвета за сигурност на ООН, след като Русия и западните съюзници не можаха да постигнат компромис за съгласуван международен отговор на предполагаемата химическа атака в близост до Дамаск.

Русия блокира американския проект за резолюция. САЩ, Великобритания и Франция пък отхвърлиха и двата руски проекта.

Лекари и спасители, работещи в Сирия, съобщиха, че на 7 април в Дума – последния град под контрола на сирийските бунтовници в Източна Гута, най-вероятно е извършено нападение с отровен газ. Загинали са най-малко 70 човека.

Засега обаче е невъзможно да се потвърди от независими източници какво реално се е случило и колко точно са жертвите. Западът обвини режима на сирийския президент Башар Асад, но Дамаск заяви, че информацията за нападението е изфабрикувана. САЩ, Великобритания и Франция обаче смятат, че има достатъчно доказателства от наблюдатели на място и продължават подготовката за военни действия, които да накажат Дамаск.

Русия, която е съюзник на Башар Асад, енергично отрича възможността сирийската армия да е използвала химическо оръжие срещу бунтовниците в Източна Гута.

Поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН протече на фона на реална заплаха от американски военен удар в Сирия.

Русия наложи вето на американската проекторезолюция

Първо на гласуване бе подложен американският проект на резолюция за създаване на нов механизъм за независимо разследване на химически атаки в Сирия. В подготовката му участваха Канада, Франция, Холандия, Перу, Полша, Великобритания, Швеция и Турция, предаде Би Би Си.

Проектът предвиждаше задължителен достъп на хуманитарни организации и следователи на мястото на предполагаемата химическа атака в Дума, които да проведат пълно и независимо разследване, да изяснят имало ли е в действителност използване на химическо оръжие и ако да, какви точно вещества, кой стои зад организацията на нападението. Проекторезолюцията задължаваше следователите на място да публикуват пълните резултати от разследването.

Резултатът от гласуването бе 12 гласа "за", два "против" и една делегация – "въздържал се". Проекторезолюция не може да бъде приета, ако против нея гласува един от постоянните членове на Съвета за сигурност – в случая Русия. Другият глас "против" американската резолюция бе на Боливия.

В хода на обсъждането постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр заяви, че използването на химическо оръжие е "военно престъпление, което е равносилно на престъпление срещу човечеството".

Американският посланик в ООН Ники Хейли подчерта, че резолюцията на САЩ осъжда химическите атаки и е следствие от множество компромиси, постигнати в преговорите между страните, включително с Русия, с чийто настоявания Америка е направила всевъзможни отстъпки.

При съставянето на документа ние се опитахме да отчетем всички предложения на Русия, които не поставят под съмнение независимостта, безпристрастността и професионализма на новото разследване, заяви тя.

Руският представител в ООН Василий Небензя обаче окачестви предложението на САЩ като още една крачка към международна конфронтация, а самата резолюция – анархия и опит за манипулация.

По думите му, проектът на САЩ и останалите 8 държави противоречи изцяло на руската позиция: "За какво ви е механизъм, ако вече сте нарочили виновните още преди разследването? Разследване не е нужно, вие не искате да слушате, че в Дума няма следи от химическа атака. Вие търсихте претекст и той бе предоставен от провокаторите от "Белите каски" (хуманитарната организация, съобщила за химическата атака -бел.ред.)".

Василий Небензя заяви също така, че основната цел на привържениците на американската проекторезолюция е да направят така, че тя да не бъде приета и да стане аргумент за силово решение на конфликта.

Ленин, Маркс и Енгелс

Коментирайки руското вето на резолюцията, британският представител в ООН Карън Пиърс цитира думите на руския болшевишки вожд Ленин, че "количеството се превръща в качество". Василий Небензя ѝ отвърна, че и Карл Маркс, и Фридрих Енгелс, и Владимир Ленен често са посещавали Лондон.

Пиърс му отговори, че Маркс би се "преобърнал в гроба, ако беше разбрал, че страна, основана на неговите принципи, прави толкова в подкрепа на Сирия".

Русия внесе два проекта, единият малко преди заседанието

Първата руска проекторезолюция, подготвена още през януари, предлагаше създаване на механизъм за разследване на атаки с химически оръжия в Сирия, при който бойните действия да се преустановят и на място да бъдат допуснати следователи, които са подбрани от Русия. Предвиждаше се разследващите да се отчитат на Съвета за сигурност на ООН, който след това да определя кои са отговорните за подобни атаки.

Документът бе отхвърлен с 6 гласа "за", 7 "против" и двама "въздържал се". Западните страни разкритикуваха липсата на независимост на предлагания разследващ механизъм.

Втората руска резолюция предлагаше на мястото на инцидента в Дума да бъде изпратена мисия на Организацията по забрана на химическото оръжие, като всички страни в конфликта са задължени да осигурят достъп на представителите ѝ за извършване на разследване. Документът бе отхвърлен с пет гласа "за", четири "против" и шест "въздържал се".

По инициатива на Швеция заседанието бе прекъснато за консултации преди гласуването на втория руски проект, но до обща позиция не се стигна.

Карън Пиърс заяви, че Великобритания не може да подкрепи руския проект, тъй като той не обезпечава разследване на този, който е отговорен за химическата атака в Дума.

Действията на Русия днес са крачка против правилата и пълномощията на Съвета за сигурност и на ООН като цяло, каза британската посланичка и допълни, че това е крачка срещу международния мир и сигурност, както и срещу човечеството.

"Мисля, че на Русия действително ѝ се получава добре – да е последователна и да играе игри. Вече видяхме, че когато ставаше дума за общ механизъм на защита, той много им се хареса, докато ние не стигнахме до извода, че една от страните е виновна и тогава те решиха, че механизъм повече не им е нужен. Те също така ни поднесоха изненада, предлагайки нов вариант на резолюция днес в 11 часа (четири часа преди началото на заседанието на Съвета за сигурност -бел.ред.), по този документ не е имало нито преговори, нито изходни данни", заяви Карън Пиърс.

По думите ѝ САЩ са били против руската резолюция, тъй като Русия изначално отхвърляше съмненията, че в Дума въобще е имало химическа атака.

Резолюцията предоставя на Русия и режима на Асад водеща роля при подготовката на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия. На нас ни се предлага да повярваме, че самото правителство, което казва, че всичко, което засяга Дума, е фейк, ще работи в дух на добра воля с експертите на организацията, заяви Ники Хейли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?