ООН твърди, че Караджич се укрива в Белград

Получих информация от достоверен източник, че Караджич, както и бившият военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, се намират сега в Белград, каза Дел Понте.

Главният прокурор на Хагския трибунал говори пред журналисти сред разговор с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Тя посочи, че Белград се е превърнал в убежище за бегълци, издирвани от Хагския трибунал, като според нея около 15 от 21 бегълци се намират в Сърбия.

Най-високопоставените лица, отговорни за военни престъпления по време на конфликта - Ратко Младич и Радован Караджич, са в Белград, с което сътрудничеството е замразено, посочи тя.

Според нея вероятно заради натиска от страна на международната общност и силите на НАТО за стабилизиране в Босна (ЕСФОР) Радован Караджич в момента се намира в Белград.

ЕСФОР осъществиха безуспешно няколко операции по залавянето на бившия политически лидер на босненските сърби в Пале. Радован Караджич се укрива, откакто Хагският трибунал го обвини преди осем години в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята му по време на войната в Босна (1992 - 1995 г.).

Не знам как ще успеем да ги задържим и да ги прехвърлим в Хага, но трибуналът няма да приключи работа, докато Караджич и Младич не бъдат изправени пред съда, подчерта г-жа дел Понте.

Говорителката на Карла дел Понте Флорънс Хартман заяви пред Си Ен Ен, че Караджич се е изнесъл от Босна, защото международната общност го издирва активно там.

"Ние очакваме, че Белград ще предприеме същите ефективни действия за ареста на Караджич, защото НАТО не може да отиде в Сърбия", добави Хартман.

Тя каза, че властите в Белград няма да позволят натовски войски да издирват Караджич на сръбска територия. Офисът на ООН в Сърбия не е имал никаква подкрепа или сътрудничество от страна на сръбските власти и сега от международната общност зависи дали ще окаже натиск за ареста на издирваните за военни престъпления, добави тя.

Говорителката на Дел Понте все пак изрази надежда, че сръбските власти ще окажат сътрудничество.

По-рано днес заместник - секретарят по въпросите на икономиката, бизнеса и селското стопанство Алан Ларсън каза на бизнес - закуска в Американската търговска камара в Белград, че просперитетът на Сърбия зависи от политическата стабилност и сътрудничеството с трибунала в Хага.

Само тогава САЩ ще активизират икономическите връзки, добави той.

Важно е Сърбия да излезе от периода на политическа нестабилност с ясен, категоричен ангажимент за това партньорство, посочи Ларсън.

Още от Балкани