ООН: Украйна не е изправена пред хуманитарна криза

Москва: Всекидневно прииждат хиляди бежанци

ООН: Украйна не е изправена пред хуманитарна криза

Украйна не е изправена пред хуманитарна криза въпреки сраженията между правителствените сили и проруските сепаратисти, обяви ООН.

Така Световната организация отново отхвърли руските твърдения за ситуацията в Украйна.

Русия изненада тази седмица дипломатите в световната организация, като внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция, настояваща за осигуряване на хуманитарни коридори в размирните райони в страната.

Някои от дипломатите останаха смаяни от искането на Москва на фона на възраженията ѝ срещу създаване на хуманитарни коридори в Сирия, нейна близка съюзничка, където те са безспорно необходими.

САЩ осъдиха резолюцията като "лицемерна". Някои дипломати обаче настояха ООН да проучи руските твърдения.

Руският премиер Дмитрий Медведев коментира в четвъртък обаче, че ситуацията в Украйна е "безпрецедентна" - близо 4 хиляди нейни жители са поискали от Русия статут на бежанци.

Той нарече "лъжа" изявленията на Киев, че в Украйна няма хуманитарна криза, нито бежански поток към РФ.

Медведев каза, че само в Ростовска област всекидневно от Украйна прииждат по 5 хиляди украинци.

"Разликата между тези, които влизат, и тези, които излизат, е 5 хиляди. Такова нещо
никога не е имало", добави той.

Руският премиер заяви също, че основният поток от украински бежанци е към Ростовска област, но има и такива, които се настаняват в други райони на РФ. Основно това са жени и деца.

Медведев е поръчал на първия вицепремиер Игор Шувалов и на вицепремиера Дмитрий Козак да разгледат въпроса за финансова подкрепа на регионите, които приемат граждани от Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят