ООН: В лагерите на сирийските бежанци цари хаос

В лагерите, където се спасяват сирийските бежанци, цари хаос. За това алармира в доклад заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос.

Според данните на организацията избягалите от терора сирийски граждани нямат достъп до най-неотложните ресурси и не знаят към кого да се обърнат, за да приведат в ред живота си, доколкото това е възможно. По тази причина представителят на ООН се обърна към правителството на Сирия с молба да разреши на още няколко хуманитарни групи да извършват дейност в страната.

По време на представянето на доклада си пред Съвета за сигурност на ООН за своята неотдавнашна визита в Дамаск, Амос заяви, че нарушаване на доставките на гориво много затрудняват работата на хуманитарните организации в страната.

От ООН подчертаха, че, за да отговорят на нуждите, активистите на организацията трябва да могат да се придвижват през линиите на режима и в спорните територии и районите, които се намират под контрола на бунтовниците.

Амос изтъкна, че не разполага с доказателства за използването на каналите за чуждестранна хуманитарна помощ за Сирия за оръжейни доставки за опозицията.

Споделяне

Още от Свят