ООН: В Либия има до 3000 джихадисти от "ИД", но групировката среща враждебност

ООН: В Либия има до 3000 джихадисти от "ИД", но групировката среща враждебност

"Ислямска държава има между 2000 и 3000 бойци в Либия и демонстрира намерението си да контролира все по-голяма територия в стратегически разположената северноафриканска страна, но тя е само една от множество съперничещи си групировки, съобщиха експерти на ООН в доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Експертите, които проследяват санкциите на ООН срещу Ал Каида и производните ѝ групировки, посочват в доклад до Съвета за сигурност, че ИД се възползва от "привлекателността" и известността си в Ирак и Сирия и представлява явна краткосрочна и дългосрочна заплаха в Либия.

Централното командване на групировката разглежда Либия като най-добрата възможност за разширяване на т.нар. си "халифат" в Сирия и Ирак, казват експертите.

При все това докладът от 24 страници отбелязва, че групировката се сблъсква със силна съпротива от страна на населението и изпитва трудности в изграждането и поддържането на местни съюзи. Той подчертава, че заплахата, която тя представлява, трябва да бъде реалистично преценена.

Според индикациите, ИД не участва в най-доходоносните видове престъпна дейност като наркотрафика, рекета или използването на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Действията на ИД в Либия не са така доходни, както в Сирия и Ирак, отбелязва докладът. При все това експертите предупреждават, че разпростирането на ИД в Либия буди безпокойство предвид стратегическото местоположение на страната на Средиземно море и ролята ѝ на транзитен пункт в Северна Африка.

Завладяването на нова територия, не само ще позволи на ИД и свързаните с Ал Каида групировки да влияят още повече върху конфликтите в Северна Африка и Сахел, но и ще предоставят на екстремистите нов център извън Близкия изток, отбелязват те.

Докладът е изготвен от осем независими експерти, избрани от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Съседните на Либия държави призоваха вчера в Алжир за засилване и съгласуване на усилията в борбата срещу разрастването на тероризма в страната, предаде Франс прес. На среща, посветена на либийската криза, се събраха министри и представители от Алжир, Тунис, Египет, Судан, Нигер и Чад, а също от Африканския съюз и Арабската лига.

В нея участва и новият представител на ООН за Либия - германецът Мартин Коблер, който се опитва да съдейства за създаване на правителство на националното единство.

Коблер изтъкна необходимостта от намиране на политическо решение в Либия. "Процесът на политически диалог между страните в Либия върви към приключване. Сега трябва да се действа бързо, за да се сключи споразумение, дори и ако не всички останат доволни", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят