ООН: В Сирия се вършат тежки престъпления срещу деца

Сирийските опозиционни групи, подкрепяни от Запада, наемат деца на бежанци в съседните страни, а правителствените сили арестуват и измъчват деца, свързани с бунтовниците, се казва в доклад да генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс.

В доклада се констатира, че в ранните стадии на близо 3-годишния въоръжен конфликт сирийските правителствени сили са били до голяма степен отговорни за тежките престъпления срещу деца. По-късно, със задълбочаването на конфликта, все повече зачестяват злоупотребите и престъпленията срещу деца и от по-организираните бунтовнически сили.

"Страданията, понасяни от децата в Сирия от началото на войната и документирани в този доклад, са неописуеми и неприемливи", отбелязва Бан Ки-мун в доклада с дата 27 януари, разпространен в интернет. Изнесените факти са за периода между 1 март 2011 и 15 ноември 2013 г.

Според генералния секретар на ООН опозиционните групи наемат и използват деца както за помощници, така и за войници.

"Особено тревожни са случаите на наемане на деца сред бежанските маси в съседните страни. Повечето от описаните случаи се отнасят до групи, свързани със Свободната сирийска армия, и до въоръжени групи на сирийските кюрди", отбелязва Бан Ки-мун.

Правителствените сили са "отговорни за арестите и измъчванията на деца за предполагаеми или фактически връзки с опозицията, и използването на деца като живи щитове", добавя той.

В доклада се описват и някои от мъченията, на които са били подлагани сирийски деца - "бой с метални жици, камшици, дървени или метални тояги; електрошокове, включително в областта на гениталиите; изтръгване на ноктите на пръстите на ръцете и краката; сексуално насилие, включително изнасилване или заплаха с изнасилване; симулирани екзекуции; горене с цигари; лишаване от сън; изолиране в единични килии; измъчване на близки хора пред очите на децата".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят