ООН: В Украйна продължават нарушенията на правата на човека

ООН: В Украйна продължават нарушенията на правата на човека

В Източна Украйна продължават тежки и системни нарушения на човешките права въпреки относителното спокойствие в конфликта, в който за година са убити над 6400 души, се казва в осъвременена версия на доклад на ООН за Украйна, цитирана от Франс прес.

От средата на април 2014 до 30 май 2015 г. в зоната на конфликта в Източна Украйна са били убити 6417 души, а 15 962 са били ранени, сочат актуализираните данни в доклада.

Сред нарушенията Върховният комисарат на ООН за човешките права споменава "бомбардировки, своеволни екзекуции, незаконни задържания, изтезания, малтретирания, трафик на хора и отсъствие на правосъдие и съдебно преследване". В частност буксуват разследванията на убийството на демонстранти и представители на силите на реда на площад "Независимост" в Киев (117 убити) и на насилието в Одеса на 2 май 2014 г. (48 убити).

Докладът обхваща периода от 16 февруари до 15 май.

"Въпреки спада в бойните действия, цивилни продължават да са убивани и ранявани", заявява върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид ал Хусеин.

"Разполагаме с тревожни документирани сигнали за екзекуции без съд и присъда от въоръжени групировки и разследваме подобни твърдения по адрес на украинските въоръжени сили. Разполагаме и с ужасяващи съобщения за изтезания и малтретирания на задържани лица както от въоръжените групи, така и от украинските сили на реда", заяви той.

В доклада се припомня, че сериозно са засегнати 5 милиона души, живеещи в зоната на конфликта и още 1,2 милиона вътрешно изселени, и се призовава да се приложат всички предвидени във февруарските мински споразумения мерки, включително разследвания на нарушенията на човешки права, "без значение кои са извършителите".

В доклада се говори и за сериозните ограничения на свободата на словото и от двете страни в конфликта. Споменат е в частност фактът, че властите в Киев са забранили на представителите на над 100 руски печатни и електронни медии да посещават пресконференции на държавни ведомства, отбелязва ТАСС.

"Безопасността на медийните работници остава сериозен проблем", се констатира в доклада и се отбелязва, че в зоната на конфликта са убити осем журналисти.

Авторите на доклада призовават "всички въвлечени в бойните действия страни" да търсят път към споразумяване чрез диалог и в пълна степен да изпълнят мерките от минските споразумения от 12 февруари. Необходимо е "прекратяване на бойните действия и разследване на всички нарушения на човешки права и на международното хуманитарно право", се казва в доклада на ООН.

Споделяне

Още от Свят