ООН въвежда компютърна програма за проследяване на чуждестранни терористи

ООН въвежда компютърна програма за проследяване на чуждестранни терористи

ООН въвежда компютърна програма, чиято цел е залавянето на чуждестранни терористи, когато прекосяват международни граници, предаде ДПА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че програмата за възпрепятстване на пътуванията на терористи, представена вчера, трябва да помогне на държавите да обменят информация за справяне с "голямата транснационална заплаха" от бойци, завръщащи се у дома или преместващи се след поражението на групировката "Ислямска държава" (ИД).

Близо 40 000 души от повече от 110 страни са пътували до Сирия и Ирак, за да се присъединят към терористичните групировки, по данни на ООН.

"Много от тях са добре обучени и могат да извършат бъдещи терористични атаки. Други се надяват да радикализират и да привлекат нови последователи за каузата си", каза Гутериш при стартирането на програмата в Ню Йорк.

"Разкриването и възпирането на тези терористи и други опасни престъпници преди да извършат атака е важен приоритет за международната общност", добави генералният секретар на ООН.

Новият софтуер, базиран на програма, подарена от Холандия, трябва да помогне на страните да разкриват, предотвратяват, разследват и осъждат терористични нападения, каза Гутериш.

Основното предназначение на програмата, наречена ГоуТравел (goTravel), е да помага на страни, които в момента не разполагат с технически средства, за да проследяват заподозрени за тероризъм, да анализират бързо данните на пътниците, да идентифицират заплахите, и да предават информацията на съответната страна или организация, например, на Интерпол.

Страните от Европейския съюз и групата за споделяне на разузнавателна информация "Пет очи" /Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ/, вече са въвели програми за обмен на информация.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?