ООН възобнови разследването за смъртта на генерален секретар през 1961-ва

ООН възобнови разследването за смъртта на генерален секретар през 1961-ва

ООН назначи независима анкетна комисия при възобновеното разследване на неизяснените причини за смъртта на генералния секретар на организацията Даг Хамаршелд в самолетна катастрофа през 1961 г., предаде ДПА.

Шведският дипломат и екипът му от ООН през септември 1961 г. са били на път за Конго да договорят прекратяване на огъня, когато самолетът му се е разбил в Ндола, днешна Замбия. Първоначалното разследване на комисия на ООН бе прекратено през 1962 г., без да успее да установи причината за катастрофата. Впоследствие се появиха твърдения, че самолетът е бил свален.

В края на декември страните членки на ООН решиха да възобновят разследването, след като международна комисия от юристи заяви, че нови доказателства могат да хвърлят яснота върху събитията около катастрофата и да дадат окончателен отговор на твърденията, че Хамаршелд е бил убит.

Юристите заявяват в доклад, че необходимите за разследването сведения могат да се предоставят от САЩ. Американската Агенция за национална сигурност е записвала информация от региона, която може би включва радиокомуникации от летището в Ндола в нощта на катастрофата.

Новата анкетна комисия на ООН ще има три месеца да проучи нови доказателства от последните години за обстоятелствата около катастрофата и ще представят доклад на генералния секретар Бан Ки-мун в края на юни.

Хамаршелд стана вторият генерален секретар на ООН през 1953 г. В редица изследвания, включително излязлата през 2011 г. книга "Кой уби Хамаршелд" от А. Сюзан Уилямс, се говори за саботаж, с позовавания на редица многонационални минни компании и правителствата на Великобритания, Белгия, САЩ и Южна Африка, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?