ООН възобновява програмата "петрол срещу храни"

Съветът за Сигурност на ООН одобри проекторезолюция за възстановяване на програмата "петрол срещу храни", която е решаваща за населението на Ирак в последните шест години, съобщи Би Би Си.

Документът беше представен от Германия и одобрен от Великобритания, Франция, България и Чили. Това заяви говорител на канцеларията на британския премиер, цитиран от АФП.

По-рано британският премиер Тони Блеър заяви в интервю за Би Би Си, че очаква резолюцията за подновяване на хуманитарната помощ за Ирак да бъде приета до 24 часа.

Някои от страните - членки на Съвета за сигурност - Сирия, Франция, Русия, Китай - изразиха опасения, че проекторезолюцията може да се окаже санкция за войната, която те смятат за нелегитимна.

Белият дом днес изрази оптимизъм за предстоящото гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция за подновяване на програмата "петрол срещу храни" за Ирак, предаде АФП.

Говорителят на Белия дом Ари Флайшър заяви, че са налице широки възможности за съгласие между членовете на Съвета за сигурност за програмата "петрол срещу храни". Това според него е признак, че след разногласията, възникнали около използването на сила, у много страни е налице желание за напредък и за общи действия. Според Флайшър възможно е още днес да се очаква развитие. Той обаче не уточни дали САЩ са готови да подкрепят документа във вида, в който е изготвен.

Програмата, която разрешава на Ирак да продава неограничени количества петрол, срещу което да закупува храни, медикаменти и други стоки от хуманитарен характер, беше суспендирана в навечерието на войната преди седмица.

Испанската министърка на външните работи Ана де Паласио съобщи, че Испания, Мексико и Чили подкрепят проекторезолюцията.

В Москва заместник-министърът на външните работи Юрий Федотов отбеляза, че евентуалното решение на Съвета за сигурност за подновяване на хуманитарната програма "няма да означава легитимиране на силовата акция срещу Ирак". По думите му подготвяният документ цели да уточни някои технически детайли,
свързани с осъществяването на хуманитарната програма на ООН с оглед доставките на храни за Ирак да бъдат подновени незабавно.

Според Федотов такова техническо и носещо временен характер решение не предрешава бъдещето на програмата "петрол срещу храни".

Британският премиер Тони Блеър има желание да обвърже ООН в оказването на помощ за Ирак и за следвоенното възстановяване на страната. "Вратите на ООН ще са отворени отново, ако програмата бъде одобрена", заяви Блеър.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан обаче подчерта, че съгласно Женевската конвенция, силите, които са ангажирани на територията на Ирак, в случая САЩ и Великобритания, са на първо място отговорни за състоянието на цивилното население.

По време на срещата си в САЩ премиерът Блеър и американският президент Буш призоваха ООН да поднови програмата "петрол срещу храни". Тони Блеър посочи, че въпросът не бива да бъде политизиран, имайки предвид резервите на някои от членовете на Съвета за сигурност, че схемата може да се окаже легитимация на войната.

Германският представител в ООН Гюнтер Плюгер, който оглавява комитета по санкциите за Ирак заяви, че програмата може да се възстанови веднага, след като генералният секретар на ООН реши, че е безопасно да бъдат изпратени хора в района.

Служителите на ООН се изтеглиха от Ирак ден преди началото на военната операция.

Съгласно проекторезолюцията, Кофи Анан е натоварен с отговорността за облекчаващи хуманитарната обстановка доставки за 45 дни. Понастоящем програмата разполага с около 2 и половина милиарда долара.

Програмата, която бе администрирана от Ирак и ООН, доставяше 60 на сто от храната за 22 милионното население на страната.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?