ООН започва вътрешно разследване на "Петрол срещу храни"

ООН е започнала вътрешно разследване на публикации в медиите с обвинения, че бившият иракски президент Саддам Хюсеин е успял с помощта на чиновници от организацията да присвои милиарди долари от фондовете на програмата "петрол срещу храни", предадоха световните агенции.

По думите на Фред Екхард, говорител на генералния секретар Кофи Анан, службата за вътрешен надзор на ООН е разпитала редица бивши и настоящи служители, отговарящи за осъществяването на програмата "Петрол срещу храни".

Бившият ръководител на програмата Бенон Севан отхвърля обвиненията, че е получавал подкупи от режима в Багдад, като в замяна си е затварял очите за неразрешен добив на иракски петрол и присвояване на парите от продажбата му, посочва ИТАР-ТАСС.

ООН поиска от иракския Преходен управляващ съвет и американската администрация в Ирак да ѝ предоставят всички достъпни им документи във връзка с нейното разследване за корупция в програмата "Петрол срещу храни" за Ирак.

Това искане бе предшествано от публикуването в иракския вестник Ал Мада на списък с имената на 270 правителствени служители, депутати, политици и журналисти от над 46 страни, заподозрени, че са получавали пари, спечелени от незаконния износ на иракски петрол.

Сред тях фигурира Българската социалистическа партия, чийто председател за визирания период от 1998 г. беше настоящият президент Георги Първанов.

Стартиралата праз 1996 г. програма на ООН "Петрол срещу храни" имаше задачата да смекчи международните санкции срещу Багдад. Тя позволяваше на правителството на Ирак да изнесе контролирани количества петрол, като спечелените средства бъдат изразходвани пак под контрола на ООН за хуманитарни доставки.

Тази програма бе прекратена през ноември миналата година по решение на Съвета за сигурност на ООН, след като коалиционните сили поеха контрола в Ирак.

Споделяне

Още от Свят