ООН: Затварянето на границите не спира каналджиите, твърди ООН

ООН: Затварянето на границите не спира каналджиите, твърди ООН

Затварянето на сухопътните или морските граници не спира каналджиите, а просто променя техните маршрути, предаде ДПА, позовавайки се на изявление на Службата на ООН по наркотиците и престъпността.


Най-малко 2,5 милиона мигранти са били прекарани незаконно през 2016 г., а хората, които са им помагали при пътуванията са спечелили общо между 5,5 и 7 милиарда долара за незаконните си услуги, посочва службата.


Според нейните експерти мерките за засилен граничен контрол не са ефективни, ако не са свързани с по-широки политики. Те отбелязват, че по-строгият контрол по границите увеличава рисковете за мигрантите и предоставя повече възможности за печалба на каналджиите.


Между 2009 и 2015 г. затварянето на сухопътни граници по пътя от Турция до Западна Европа е довело до пренасочване към опасния морски маршрут в източната част на Средиземно море.


От Службата на ООН по наркотиците и престъпността съветват правителствата да не се фокусират върху променящите се маршрути, а върху по-стабилните каналджийски центрове, където се струпват мигранти, преди да започнат дългите си пътувания.


Службата съветва държавите да отворят канали за легална имиграция и да предложат алтернативни възможности за доход на бедните хора, които практикуват каналджийство, с цел борба срещу този бизнес.


На последно място службата приканва силите на реда да отчитат факта, че каналджиите работят с корумпирани чиновници на различни нива.


Според най-актуалните достъпни данни най-натоварените мигрантски маршрути минават през Средиземно море и от Централна към Северна Африка, като през 2016 г. по всеки от тях броят на мигрантите е достигнал около 380 000 души.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?