Сирийските бежанци достигнаха един милион души

ООН:Сирия навлезе в спиралата на пълна катастрофа

Бежанци в Йордания, ЕПА/БГНЕС

Един милион души са избягали от Сирия заради гражданската война, съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутетеш, цитиран от световните агенции. 

 

"С един милион бягащи хора, милиони бежанци вътре в страната и хиляди хора, пресичащи границите всеки ден, Сирия навлезе в спиралата на пълна катастрофа", заяви Гутереш.

 

По данни на ООН около половината от бежанците са деца, повечето на възраст под 11 години. Жертвите на конфликта вече са над 70 000.

 

Според върховния комисар съседните страни са пренатоварени до краен предел в усилията да се справят с нарастващия брой на пристигащите сирийски бежанци и имат нужда от значителна международна подкрепа.

 

Прагът от един милион бежанци беше достигнат по-бързо от очакваното. През декември ООН прогнозира, че бежанците от Сирия няма да станат 1.1 милион преди края на юни.

 

"Тази трагедия трябва да бъде спряна"

 

По данни на ООН населението на Сирия през 2010 г. е наброявало 20.4 милиона души.

 

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че от началото на годината броят на хората, бягащи от Сирия, се е увеличил значително - над 400 000 сирийци са напуснали родината си от януари, което е почти половината от цялата бежанска вълна, предизвикана от продължаващото около две години въстание срещу сирийския президент Башар Асад.

 

Повечето бежанци отиват в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет, а някои заминават за Северна Африка и Европа. Според ООН населението на Ливан се е увеличило с 10 процента в резултат на пристигането на бежанци от Сирия.

 

В Йордания има 324 543 сирийски бежанци, в Ливан – 329 823, в Турция – 185 205, в

Ирак – 105 326, в Египет - 43 665.

 

Гутереш призова тези страни да бъдат подкрепени.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?