Опасения от нов цикъл на насилие в руския Кавказ

След атентата в Грозни в неделя

Самоубийствен атентат в Грозни, сражения в Дагестан: ислямисткият бунт, който беше в упадък през последните години, се завърна в руския Кавказ, по-специално в Чечения, която ислямистките бунтовници напускат, за да се бият в Сирия в редиците на групировката "Ислямска държава" (ИД), пише във вторник агенция Франс прес.

В неделя, когато хиляди чеченци се готвеха да отпразнуват годишнината на своята столица Грозни, 19-годишен младеж задейства скритата в сака си бомба на входа на концертна зала, при което бяха убити петима полицаи, а 12 души бяха ранени. Този самоубийствен атентат бе последван от вчерашното обявяване на смъртта на седем ислямистки бунтовници и двама полицаи в боеве в съседната република Дагестан.

Тези инциденти съживиха опасенията от нов цикъл на насилие в Северен Кавказ, където се водиха две войни в Чечения - през 90-те години на миналия век и в началото на този. В последвалите години сепаратисткият бунт се радикализира и ислямизира, а после проявите му станаха по-редки.

След неделния атентат чеченският президент Рамзан Кадиров, който управлява републиката с желязна ръка и подкрепата на Кремъл, се постара да внесе успокоение. "Положението в Чечения е стабилно и изцяло под контрола на силите на реда", заяви той в Инстаграм.

Според експертите обаче "стабилността" на Чечения е твърде относителна.

"Вярно е, че престрелките и броят на жертвите намаляха, но ситуацията далеч не е стабилна", заяви главният редактор на специализирания сайт за Кавказ www.kavkaz-uzel.ru Григорий Шведов. "Атентатите в Северен Кавказ са намалели не толкова защото силите на реда работят по-ефикасно, а защото новата йерархия на "Кавказко емирство" отдава предпочитание на други методи", смята той.

"Кавказко емирство" е ислямистко движение, родено върху развалините на чеченската сепаратистка борба срещу Москва във втората руско-чеченска война. То прекоси границите на Чечения и вече съсредоточава действията си в съседните републики Ингушетия и Дагестан.

Движението, което е отговорно за редица кървави атентати в Русия, все пак изглежда трайно е отслабнало през последните години, по-специално след смъртта през март на своя основател и водач, чеченеца Доку Умаров.

"Силите на реда понасят все по-малко загуби срещу бунтовниците", отбелязва Александър Черкасов, председател на основната руска правозащитна организация Мемориал. Този спад в бунтовническата дейност се обяснява по-специално с това, че бойците "напускат Северен Кавказ и отиват в Сирия", за да се присъединят към групировката "Ислямска държава", обяснява Черкасов. "Те зарязват всичко за Сирия. "Има причини да се смята, че са завързали отношения с ИД и че те може да укрепнат", смята той.

В излъчен в ЮТюб видеоклип в началото на септември джихадистите от ИД заплашиха да започнат война в Чечения и Кавказ, за да ги "освободят" от руска власт.

Причините, които са накарали 19-годишния камикадзе да взриви бомбата си, обаче са свързани и с местния контекст, смятат руски експерти.

"Вероятно той (атентаторът) е имал лични сметки за уреждане", смята директорът на Центъра за социално-политически изследвания Владимир Евсеев.

"Новата тактика на борба с тероризма в Кавказ включва твърди методи и това е ефикасно - много бунтовници са убити. Същата тактика обаче подхранва борбата и в известен смисъл предизвиква насилието", допълва Шведов.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?