Опасения от "путинизация" на Украйна

Опасения от "путинизация" на Украйна

След увеличаващите се кръвопролития на масовите протести в Киев украински експерти предупредиха, че втората по територия страна в Европа твърдо се насочва към Русия.

"Това е путинизацията на Украйна в ускорен вариант", каза известният телевизионен журналист Виталий Портников по време на дискусия по радио "Свобода" по-рано тази седмица.

Портников имаше предвид популярна сред украинските либерали теория, че руското ръководство при управлението на президента Владимир Путин притиска Киев да налага ограничителни закони, подобни на тези, които са в сила в Русия, след като отбеляза победа над Европейския съюз.

Протестите започнаха, когато държавният глава Виктор Янукович се отказа от споразумение за по-близки връзки с ЕС през ноември в полза на сближаване с Руската федерация.

Но демонстрациите прераснаха в насилие тази неделя, когато Янукович подписа редица закони, които силно ограничават гражданските права и според критици потъпкват инакомислието.

Вчера украинското правителство постанови нови мерки, включително отмяна на забраната да се използват водни оръдия срещу демонстрантите при мразовити температури.

След като най-малко двама активисти загинаха от огнестрелни рани и срещу протестиращите бяха изпратени части за борба с безредиците и най-малко един бронетранспортьор, антиправителствени активисти казаха, че се страхуват от най-лошото.

"Гражданската война е конфликт между две групи граждани. Когато властите застрелват хора - това е убийство", написа Портников във Фейсбук.

Местни медии също съобщиха за растящ брой заплахи срещу активисти и журналисти.

Самият Портников, който е съорганизатор на демонстрациите, заяви преди време, че е напуснал Украйна от страх за живота си, след като получил заплахи.

Въпреки че Киев е залят от слухове, че съветници от Кремъл работят в правителството, руски официални лица са твърдо уверени, че Западът спонсорира протестите - както и при така наречената Оранжева революция през 2004-2005 г.

Алексей Пушков, известният с прямотата си председател на комисията за международни отношения на Държавната дума, дори нарече радикалните протестиращи обучени от Запада екстремисти, проправящи пътя за "прозападна диктатура".

"За да превземат Украйна геополитически, те тласкат страната към гражданска война. Това е грозното лице на Оранжевата революция", написа Пушков в Туитър.

Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия няма интерес от нестабилност в западната си съседка. Москва "прави всичко, за да предотврати разпадане или дестабилизация на Украйна", каза шефът на руската дипломация във вторник.

Московският политолог Алексей Власов смята, че теорията за "путинизацията" е погрешна, защото в Русия не е имало подобно насилие при Путин, но каза, че положението в Украйна е опасно, защото никой не контролира нещата.

"Опасността от разпадане на Украйна е реална", заяви той пред ДПА. Страната, която е с 45-милионно население, е дълбоко разделена между рускоезичен изток и украинскоезичен запад.

Според Власов радикализираните активисти по улиците представляват опасност както за управлението на Янукович, така и за водачите на умерената опозиция като Виталий Кличко. Бившият шампион по бокс каза във вторник, че не контролира протестиращите.

Власов заяви, че не храни особено големи надежди, че може да дойде помощ от ЕС, чиито представители вчера изразиха загриженост и отправиха предупреждения за последствия в отношенията с Украйна.

По думите му споразумението за асоцииране, което щеше да даде търговски привилегии на Украйна, най-вероятно вече е загубено. "От самото начало това се използваше като средство, а не като стратегия", каза Власов.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?