Опасения за теч на информация водели до объркване на адреси при спецакции

МВР прави всичко възможно, за да ограничи влизането на тежко въоръжени полицаи на погрешни адреси при провеждането на спецакции. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който в четвъртък потвърди позицията си, че няма нищо незаконно в последния случай с нахлуването в дома на семейство в Кърджали.

На въпрос на Mediapool той заяви, че грешките досега на са много, но не пожела да уточни точно колко са. Призна само за известния случай с певеца Красимир Аврамов ("Човекът глас"), който бе проснат на пода в дома си, заключен с белезници и покрит със собствения си плакат от маскирани полицаи в рамките на операция "Недосегаемите".

Смятам, че при работата, която прилагаме , влизането на адреси и обиските не е изключено да има грешки и правим всичко възможно, за да ги ограничим, коментира министърът.

Той обясни, че екипът, който предварително изучава планираните обекти, е много малък, за да се ограничи изтичането на информация. При самото реализиране на операцията обаче може да участват и 200 служители, които получават информацията малко преди да се пристъпи към действия.

Освен с "арестуването" на Красимир Аврамов, МВР може да се "похвали" и с нахлуването в дома на шефа на българския клон на френската банка "Сосиете Женерал" Ян Дюмонтейм. Той бе навестен от барети, които объркаха дома му с този на Алексей Петров. За този случай съобщи блогът за Балканите на авторитетното френско издание Le Monde. Банкерът се оплакал както на френския посланик и на МВР, в резултат на което е получил дълго извинително писмо на френски от главния секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев.

При акция "Медузите" във Върна пък двойка пенсионери станаха обект на "полицейско въздействие", а само преди седмица при задържането на "Килърите", полицаите първоначално сбъркаха адреса на сумиста Петър Стоянов – Вожда и навестиха комшиите му.

Затова не е чудно, че из интернет вече се върти ново предложение за химн на МВР – песента на Джанго зе "Грешка, грешка, сбърках вратата..."

В Кърджали всичко е законно

В коментар на актуалния скандал с набитото семейство в Кърджали, министърът заяви, че всичко е законно. Той бе попитан от Mediapool дали има съдебно разрешение за влизането от полицаите в дома на семейство Мустафови. Цветанов не отговори конкретно на въпроса и заяви, че проверката продължава. По неофициална информация окръжният съд в Кърджали не е издавал разрешение за полицейските действия.

"Всичко е в рамките на закона, проверката все още продължава. Когато тя приключи, ще бъдете информирани за резултатите от нея. Всичко, което е необходимо като необходими последващи действия, като виновност на служители, ще бъдат предприети", заяви Цветанов. Добави, че една от възможните хипотези е, че полицаите са действали при условията на неотложност.

Дори и така да е обаче, според закона, действията им трябва да получат съдебно одобрение в рамките на 24 часа.

"Нека да не политизираме една полицейска операция. Виждаме и днес последствията в говоренето - аз не бих искал да влизам в подобна полемика. Има компетентни власти и органи, които ще се произнесат. И тези, които са виновни, заявявал съм го многократно, винаги ще търсим съответната отговорност. Но докато не бъде доказана вината на служителите на МВР, като министър, естествено, ще трябва да защитавам техните действия", добави Цветанов.

Той обясни и защо първоначално се извини на семейството за допусната грешка и побоя, а два дни по-късно при изслушването си в парламента посочи, че синът Карим е поръчал две проститутки, чиито сводник бил подслушван от полицията. По думите му това е станало, защото е трябвало да се свалят свидетелските показания.

Министърът е подведен

Синът на пострадалото семейство Кадир Мустафов заяви, че вицепремиерът Цветан Цветанов е бил подведен от доклада за случая. По думите на Мустафов-син от Инспектората на МВР са взели писмено само неговите обяснения, а майка му и баща му Айсел и Сабахатин Мустафови не са дали такива.

"Подвели са го по този начин, защото от изказването на г-н Цветанов излиза, че полицаите са проследили този Джем (сводникът – бел. ред) зад нашата кола и по номера на нашата кола са разбрали за нашия адрес. Аз искам да попитам господата, ако бяха застанали зад друга кола, щяха ли да нахлуят в друг дом?", попита Кадир Мустафов пред БНР.

При изслушване в Народното събрание в сряда Цветанов заяви, че Кадир Мустафов е подпомагал таксиметровия шофьор Джем Мустафа и посредничил за ползването на две момичета за сексуална експлоатация.

Кадир Мустафов обаче е категоричен, че е ползвал Джем Мустафа само като таксиметров шофьор и нищо повече. Той заяви, че не е поръчвал момичета по телефона.

"Има умисъл според мен, защото най-вероятно в същата вечер този Джем са го търсили доста много хора, но не съм чул за акции по други домове. Значи са подбрали дома, в който да влезнат. Интересното в случая е как изведнъж полицаите губят поглед от този Джем , който го следят до пред блока. Като проверяват колата го губят от поглед и изведнъж се изпаряват и Джем, и проститутките, и моите приятели и установяват, че са у нас всичките. Де факто се получава, че поръчвам проститутки у нас, че съм сводник. Ще си търсим правата до край", коментира Кадир Мустафов.

Освен в българския съд, семейството ще подаде иск и в Страсбург.

Поръчването на проститутка - престъпление

Цветанов коментира, че всички действия по операцията са били със знанието на прокуратурата, която ще преценява на кого какви обвинения да повдигне. Добави, че Джем Мустафа е бил арестуван за 24 часа, след което е бил освободен.  По-късно през деня от прокуратурата съобщиха, че Джем Мустфа е обвинен за склоняване към проституция на две момичета и е задържан за 72 часа.

Досетлив репортер припомни на министъра, че поръчването на проститутки не е криминализирано. Цветанов обаче излезе с "тълкувателно решение": "Когато викаш, привеждаш в експлоатация, генерираш финансов ресурс – естествено, че трябва да е престъпление".

Опасна тенденция и анкетна комисия

"За съжаление се създава една практика, в която ние всяка вечер гледаме на телевизионните екрани поне по пет души, натръшкани на земята, с ръцете на гърба, сложени белезници. Арестуват се хора, понякога и не се знае защо се арестуват. В своята адвокатска практика съм виждал и обвинени хора без доказателства за това обвинение. Създава се една тенденция, която е опасна както за гражданите и за спазването на техните права, така и за управляващите", коментира пред бТВ в четвъртък бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Лютви Местан от ДПС смята, че "се реализира един изключително циничен план за създаване на алиби за полицейско насилие". Той заяви, че изслушването на Цветанов в парламента се е превърнало в една процедура по създаването на алиби за полицейско насилие.

Има план да се представят действията на полицията като действия срещу престъпници. Това става за сметка на омаскаряване на честа и достойнството на едно нормално, абсолютно невинно българско семейство, продължи да се възмущава високият кадър на ДПС.

Според колегата му от опозицията и предшественик на Цветанов – Михаил Миков - редица въпроси по случая "Кърджали" са увиснали и са останали без отговор. "Когато една група цивилни хора в 23.30 ч. ти влизат в къщата, всички външни белези – те са въоръжени, са консумация на един състав от Наказателния кодекс. Обикновено полицейските акции се вършат като там има полицай в униформа, има легитимиране, има представяне", посочи социалистът.

Действително полицаите, нахлули в дома на семейството, са били цивилни.

По думите на Миков все още не е ясно дали е имало прокурорско разрешение за проникването, имало ли е план на операцията, правено ли е проучване на адреса. "Това са елементарни неща, с които полицията започва да работи. Представете си, че на този адрес е имало наистина група добре въоръжени бандити, какво е предвиждат планът. Лошото е, че има повторяемост на тези случаи", заключи той.

Според депутата от БСП Петър Курумбашев е добре да се помисли за създаване на анкетна комисия по случая. "Според мен в изявленията на министър Цветанов имаше и класифицирана информация, която беше изнесена – лични данни, споменаване на разговори от специални разузнавателни средства", аргументира се той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?