Опашки и напрежение пред много от секциите в чужбина (галерия)

В Турция останаха хора, които не успяха да гласуват до 21 ч.

С дълго чакане от по 2-3 часа и сериозно напрежение ще бъдат запомнени изборите в чужбина. Най-сериозни опашки и изнервени избиратели имаше в Турция, Великобритания, Франция и Испания. На места хората си тръгваха и отказваха да чакат.

Традиционно най-много души гласуват в Турция, където на тези избори бе разрешено да се отворят до 35 секции. В Истанбул се стигна до дълги опашки, напрежение, недоволство и изнервеност. Най-голямо е струпването в квартал Авджълар, където на тези избори е разкрита една секция, пет пъти по-малко в сравнение с предишните президентски избори, когато в Авджълар гласуваха над 2500 души. Там до ранните следобедни часове бяха гласували над 800 души.

В Бурса неуспели да упражнят правото си на глас български турци изразиха бурно недоволство, предаде БНР. По информация на медията между 30 и 40 души са останали да се редят в 20 ч. местно време на опашка пред консулската канцелария в града. Хората са възнегодували остро заради указанието от секционната избирателна комисия, че в рамките на следващия един час, както е по закон, ще могат да гласуват само още няколко от тях. В резултат много от хората са се разотишли, без да могат да упражнят правото си на глас. До инциденти обаче не се е стигнало. По данни към 18.30 ч. гласувалите в Истанбул и Бурса са били около 14 500 души при близо 50 хиляди души с право на глас.

Според БТА подадените гласове в Турция са главно за президентския вот, а изселническите организации са осигурили автобуси.

"В интервала между 13 и 15 часа обаче желаещите да гласуват се наложи да чакат по 2-3 часа. Заради дългото чакане редица хора се отказаха да гласуват и не упражниха правото си на глас", предаде още БТА.

Изключително висока е избирателната активност във Великобритания, където в много от секциите има опашки. "В Тотнъм и Стратфорд хората чакат между час и половина - два, за да гласуват. Има хора, които решават да гласуват в посолството, тъй като там са разкрити четири секции и е създадена организация, но въпреки това там също е изключително натоварено", предаде БНР.
 
В Северен Лондон бе регистриран рекорден брой гласуващи сутрешните часове и в посолството имаше опашки от желаещи да пуснат вота си от рано. Там са събрани 4 от общо 17-те избирателни секции в английската столица. 
 
Според българите там на тези избори се забелязва значително по-висока избирателна активност, съобщи бТВ. 
 
Във Великобритания има най-много секции зад граница - 53. 
 
Огромни опашки се извиха и в Париж, където гласуването в единствената разкрита секция отнемаше около 2 часа. Активността в Париж се очертава висока, като до ранния следобед в секцията в българското посолство във френската столица са гласували около 400 души. По информация на БНР опашката пред сградата на посолството през деня бе значителна.

Българите във Франция, които алармираха за проблемите на вота в чужбина, могат да гласуват само в десет населени места. Предварително подадените заявления са около 970. Освен в постоянното представителство на страната ни в Страсбург секции са открити в Лил, Лион, Монпелие, Тулуза, Нант, Бордо, Ница, както и за първи път в пристанищния град Сен Назер.
 

Българи съобщиха за километрична опашка и пред посолството в Мадрид към 12 часа на обяд. 23-годишната Лиляна учи магистратура в Мадрид и за да упражни правото си на глас подава декларация, че ще гласува в посолството. Но е изненадана, когато вижда колко много хора чакат. След един час опашката се премества едва с 5 метра. По непотвърдена информация там са отворени само две избирателни секции, като в едната има подозрения, че се е барикадирал мъж, съобщи БНР. 

По информация на радиото в Испания се отчита висока избирателна активност, като сред най-натоварените са трите секции в посолството в Мадрид, уточни Елисавета Симеонова, съветник по политическите въпроси и пресата в посолството ни в Мадрид.

От 40 избирателните секции в Испания бяха намалени на 29. Предварително подадените заявления за гласуване бяха общо 2376. В същото време българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастилия и Леон.

От посолството в Мадрид заявиха пред БНР още, че са предприели необходимата организация за нормалното протичане на изборния процес по места.

"Избирателната активност е много висока. Има опашки, но организацията е много добра. Всичките служители на посолството се стараят всичко да върви възможно най-бързо", твърди пред националното радио Васко Врачовски, който от години живее в Испания.

Опашки имa и в Атина, Лисабон, Брюксел и Милано.  На места сънародниците ни чакаха по 3 часа за да гласуват.

 
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов потвърди за опашки и коментира, че вероятно те се дължат на задължителното гласуване.
 
Той съобщи, че е получен и сигнал, че на места няма достатъчно бюлетини.
 

Българските граждани, упражнили правото си на глас в чужбина към 22.00 часа, са 87 514 души, съобщи външно министерство.

Изборният ден в по-голямата част от секциите извън страната е приключил.

Гласувалите във Великобритания са 15 285. Общо 10 428 са българите, упражнили правото си на глас в Испания, а в Германия те са 3167. Във Франция са гласували 3 620 българи, в Гърция - 2 588, а в Австрия - 3 422. Българските граждани, гласували в Турция са 27 909.

Гласуването продължава за българите в САЩ и Канада.

 
Доброволци съобщават, че в избирателните секции във Франкфурт и Дармщат се очертава да има рекорди по гласували, съобщи БНР.

Пред избирателната секция в генералното консулство в Торонто още от ранните часове на деня се формираха опашки. Традиционно най-голям брой българи гласуват в двете секции в канадската столица – в западното предградие Брамптън и сградата на Генералното консулство в източно Торонто.

По данни на външното ни министерство в Австралия, където изборният ден вече приключи, гласувалите са 194, в Китай са гласували 123 българи. 

Максимално позволените 35 секции, или със 7 по-малко от последните избори, са разкрити в САЩ, съобщи "Нова телевизия". Избирателната активност в страната по традиция там не е много висока, но мнозина са мотивирани от националния референдум, предаде кореспондентът на телевизията. По думите му опашката пред една от секциите в Чикаго е най-голямата спрямо активността на предходни избори през последните години.
 

Още по темата
Още от Президентски избори

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?