Опашки пред ваксинационните центрове в Гърция

Опашки пред ваксинационните центрове в Гърция

Властите в Гърция са обнадеждени от хода на ваксинационната кампания в последните седмици в момент, в който се бележи ръст на хоспитализациите и броя на пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи, съобщават гръцките медии.

За последните две седмици болните в интензивните отделения на страната са се увеличили с 25 на сто, съобщава "Прото тема".

Пациентите, които се нуждаят от болнична помощ, са близо 4600.

През вчерашния ден са регистрирани 7108 нови случая на заразени. Починалите са 93, а 550 е броят на приетите в здравни заведения пациенти.

В същото време обаче се наблюдава сериозен интерес към ваксинационната кампания. Всеки ден се правят над 70 хиляди ваксинации. Експертите и правителството искат темпът на ваксинация да се запази, за да се ограничи разпространението на вируса, посочва изданието.

Преди да бъдат приети ограничителните мерки за неваксинирани лица броят на ваксинациите на дневна база е бил значително по-малък - дневно около седем хиляди заявки за поставяне на първа доза, отбелязва изданието.

Правителството въведе мерки, насочени към неваксинираните лица в началото на ноември. От 22 ноември те са още по-строги като на неваксинираните граждани не се позволява да посещават закрити помещения. Свободен с достъпът само до аптеки, хранителни магазини и градския транспорт.

Оценка на резултатите от мерките ще бъде направена през следващата седмица, посочва в. "Етнос". Правителството се цели в две групи - гражданите над 60 години, които трябва да си поставят трета доза и неваксинираните лица като за момента изключва възможността за тотален локдаун или задължителна ваксинация.

Притеснение буди група възрастни граждани, наброяваща около 570 хиляди души, които не са ваксинирани дори с първа доза, допълва "Етнос".

За опашки пред ваксинационните центрове пише "Елефтерос типос" като отбелязва, че всеки ден около 20 хиляди граждани правят заявки за поставяне на първа доза от ваксината.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?