Опашки, скандали и напрежение при гласуването в Турция

Към 17 часа в южната ни съседка гласувалите са към 24 хиляди от общо гласували зад граница 75 хиляди

Сн. бТВ

Скандали и напрежение белязаха изборния ден в Турция. Дълги опашки се извиваха пред секциите в Турция още в ранните сутрешни часове.

Освен заради драстично намаления с промени в Изборния кодекс брой на секциите и големия брой желаещи да гласуват, процесът се бавеше допълнително заради решението на ЦИК декларациите за гласуване да се попълват лично на място в самата секция. Освен това на много места избирателите са били пускани в секциите един по един, което е довело до още по-голямо забавяне и напрежение.

Очевидно тези изисквания не са били спазвани навсякъде. Читатели на Mediapool от Берлин информираха, че гласуващите в германската столица са можели да попълнят декларацията си и предварително, а не в самата секция преди гласуването.

По данни на ЦИК в Турция към 17.00 часа са гласували 23 655 души. До същия час са гласували общо 74 540 българи, живеещи в чужбина.

Във Великобритания гласувалите са 10 800, в Германия – 6238, в Гърция - 4408, в Испания - 7923, в Австрия - 2981, в Белгия - 2259, в Италия - 1757, в Холандия - 1041.

По информация на Министерството на външните работи изборният ден в чужбина протича спокойно навсякъде.

Чакане с часове пред секциите в Турция

Пред консулството ни в Бурса опашка се изви още от сутринта. Гласуването вървеше много бавно – за час гласуваха едва по 15 души, съобщи бТВ. Чакането отнемаше часове.

Стигна се и до скандали във връзка с попълването на декларациите. Всеки сам трябваше да попълва декларацията си, а повечето избиратели в Бурса не могат да го направят, защото българският език не им е майчин.

Масово хората се оплакваха от големите опашки и дългото чакане, предизвикани от попълването на ръка на декларациите.

Изборният процес в една от секциите в Бурса пък бе спрян за около 10 минути заради нахлуване на избиратели в секцията, съобщи Нова телевизия. След намесата на полицията и освобождаване на входа на изборното помещение, изборният процес бе възстановен.

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, опитали се да влязат вътре.

Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, където беше съобщено, че чакащите са по-малко.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски се намира все още в България, където беше извикана "за консултации" десетина дни преди изборите. По информация на външно министерство тя ще се върне в Турция, когато ѝ приключат официалните ангажименти у нас.

Гласуването в други европейски страни

При гласуването в останалите европейски страни нямаше такива проблеми и по-всичко изглежда то е преминало по-спокойно и с по-малко чакане и опашки пред избирателните секции в сравнение с предходните избори.

Този извод е особено валиден за гласуването на българите във Великобритания. Пред избирателната секция в лондонския квартал "Баркинг" обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче нямаше, той като бяха открити две секции с по седемчленни комисии и процесът вървеше много по лесно.

По две секции тази година бяха отворени и в още два квартала на Лондон – "Тотнъм" и "Стратфорд".

В Германия бяха разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити.

Българските граждани гласуваха в по три секции в Берлин и Мюнхен, в две секции във Франкфурт, както и в по една секция в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер.

Над 300 души бяха гласували до 12.00 часа българско време в трите секции, разкрити в Генералното консулство в Мюнхен. В две от секционните комисии са сложени допълнителни кабини за гласуване. Декларациите се попълваха на място в изборните помещения. Нямаше опашки, а гласуването отнемаше няколко минути.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017