Опашки за Гърция, премиерът хока хотелиерите, че не примамват туристи

Часове преди отпадането на карантината за чужди туристи в Гърция километрични опашки се извиха пред граничните пунктове. По същото време премиерът Бойко Борисов се ядоса, че българските хотелиери само искат грантове и чакат на държавата да им помага, а нямат диалог с туристите. Той ги посъветва да рекламират, че рибата у нас е "по-прясна, по-евтина, хотелите ни са по-хубави, по-чисти, по-сигурни".

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_007b9def92466f1d22d552be5965f64a.jpg

Час по-рано

От рано сутринта на граничния пункт "Кулата" имаше стотици коли, чакащи да отпадне изискването на 7-дневна карантина за туристите. По споразумение между България и Гърция ограничението трябваше да се премахне по обяд. Много от пътуващите обаче не бяха разбрали и мислеха, че карантина няма от полунощ и бяха принудени да чакат.

Все пак пропускането на коли започна не по пладне, а час по-рано, съобщи БНР. На пункта бяха струпани автомобили от България, Румъния и Сърбия. По информация на БГНЕС опашката е била 5 километра, до разклона за селата Тополница и Марикостиново.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_fa894dd433bd80bdc9790069bc6f5431.jpg

Макар ограниченията да отпаднаха, гръцките власти ще правят тестове на случаен принцип, а туристите ще попълват анкетни карти. При положителен резултат, хората ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Само грантове искат

Докато на южната граница се трупаха опашки, премиерът бе в Северозападна България, за да инспектира строителство на пътища. Той попита редно ли е държавата да дава пари на туристическия бранш, а "платежоспособните българи" да избират Гърция за почивка. Според Борисов това било протест срещу българския туристически бранш.

"Добре, даваме! И 60/40, и 80/20 мярката, всичко това са грантове. И продължаваме с тях. Но диалогът между хората, те трябва да рекламират, те трябва да поемат ангажимент. Да кажат: "Заповядайте, моят хотел е по-евтин, рибката от тука се вади". Тая инициатива. Дайте грантове! Ми грантовете са парите на Северна България да ги дадем там. Искате ли?! Или си искате вашия път?", заяви Борисов.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_442f0eb24d38d90c17a8adfef2fdfe7e.jpg

Готовност

Хотелите в Гърция предлагат по-ниски цени за пакет престой повече от седмица, съобщават туроператорите.

Хотелите отварят врати след проверка и разрешение от здравните власти. На входа на всеки туристически комплекс задължително се поставя сертификат, че са взети всички предпазни мерки съгласно здравните изисквания.

В пълна готовност са и летищата в Атина и Солун за посрещане на първите полети с туристи. 

Туристите на летищата ще се посрещат от медицински екипи, като пристигащите от страни с все още висок праг на заразяемост ще се тестват на летището.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?