Опасни детски джапанки и блузи се изтеглят от пазара

Детски джапанки и блузи с гол гръб се изтеглят от пазара по заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, съобщиха от ведомството в сряда.

Джапанките са за деца до 3-годишна възраст, съдържат опасните химични вещества фталати и имат лесно отделящи се апликации по тях, което се смята за опасно.

Вредният химикал в обувките превишава 4.7 пъти нормата и предизвиква алергични реакции при децата. Допустимата концентрация на фталат е 0.1 процента, а в случая тя е 0.47 на сто.

Ненадеждно прикрепената глава на зайче върху предната част на джапанката се отделя с малка сила, а поставянето ѝ в устата на детето води до задавяне. Освен това обувките са неустойчиви на опън и на усукване, което е предпоставка за спъване на детето и травми, посочват от комисията.

Блузата с гол гръб е от марката "Greem Girls Collection". Опасна е заради свободните дълги връзки, които се завързват през врата на детето. Дрехата е предназначена за деца с ръст до 128 см. Има джоб на лицевата част, както и декорация от копчета и пришити огледалца. Внесена е от Испания.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?