Опасни студове обхващат САЩ, призив към хората да помагат на бездомните и възрастните

Опасни студове обхващат САЩ, призив към хората да помагат на бездомните и възрастните

Опасно ниски температури и значителен снеговалеж обхванаха половината САЩ и представители на властите подканиха хората да помогнат на бездомните и възрастните, предаде Асошиейтед прес. Метеоролозите предупредиха американците да внимават за хипотермия и измръзване от арктическия студ, който обхваща голяма част от страната от Средния Запад до североизточните части. Температурите в Уотъртаун, щата Ню Йорк, достигнаха минус 35 градуса вчера сутринта и се повишиха до минус 22 градуса рано днес.

Продължителното и опасно застудяване накара защитници на правата на бездомните да се опитат да ги приберат от улиците и да им осигурят допълнителни легла. На някои места бяха създадени и центрове за затопляне.

Бостънският център за подслоняване на бездомни "Пайн стрийт ин" изпрати микробус със социални работници, които да убедят бездомните да прекарат нощта на закрито. Много от тях обаче заявили, че предпочитат улиците.

Говорителка на център за бездомници зави, че тези, които не искат да отидат в приют, получават завивки, топли дрехи и топла напитка, както и предупреждение за опасностите от силните студове.

Щатското министерство на Охайо по проблемите на възрастните хора предупреди, че старите хора са изложени на по-висок риск от толкова силни студове. Служители на министерството подканиха жителите на щата да посетят членове на семействата си, приятели и съседи, да се погрижат да са на топло и да имат необходимите им храна, вода и лекарства.

Защитници на правата на животните подканиха американците да не забравят и домашните си любимци.

Вчера от Арканзас до Мейн бяха отбелязани температурни рекорди. Студеният въздух вероятно ще се задържи и през уикенда, като достигне щатите Тексас и Флорида. На връх Вашингтон в Ню Хемпшър беше отбелязана температура от минус 37 градуса. В Средния Запад не се очаква температурите в Минеаполис да надхвърлят минус 18 градуса през уикенда. По Нова година в Ню Йорк температурите вероятно ще бъдат между минус 7 и минус 11 градуса.

В голяма част от щата Монтана е издадено предупреждение за опасност от снежна буря, която ще бъде последвана от ниски температури.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?