Опасният сероводород от "Химко" е извозен в Сърбия

Опасният сероводород от "Химко" е извозен в Сърбия

Серовъглеродът, който създаваше потенциална опасност от разлив на територията на бившия торов завод "Химко", успешно е транспортиран до Сърбия, съобщи Емил Иванов, управител на фирмата "Балкан ресурс", която бе наета от собственика на площадката край Враца и на химическия продукт "Камибо-Хименерго", да извози контейнерите.

Акцията по изпразването на контейнерите, претоварването на серовъглерода и транспортирането му извън страната е приключила в събота. С автоцистерни са изнесени от площадката на неработещия завод 108 тона сероводород.

Веществото е било конвоирано от полицейски екипи при напускането на територията на Враца. Те са достигнали до интермодалния център в Пловдив, където са натоварени на железопътни платформи, а след това откарани до предприятието в Сърбия. Там серовъглеродът ще бъде допълнително пречистен и вложен в производство на други продукти, предаде БТА.

Операцията по изпразването на контейнерите и извозването на продукта е извършен в планирания едноседмичен срок. Сега предстои водата в басейните, където са били потопени контейнерите, да бъде изследвана. В зависимост от резултатите ще бъдат предприети действия по деактивиране на водата и нейното източване.

Кметът на Враца Калин Каменов обеща да настоява тези дейности да бъдат извършени в кратки срокове. Според него, въпреки професионалната работа по подготовката и изпразването на серовъглерода от контейнерите, това е станало бавно, което е довело до допълнително напрежение сред обществото, не само във Враца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?