Опасно време в четвъртък, над 20 градуса следващата седмица

Опасно време в четвъртък, над 20 градуса следващата седмица

В четвъртък за цялата страна, без три области, е обявено предупреждение - жълт код, за силен вятър. Кодът ще е зелен само в областите Смолян, Ямбол и Бургас. Това показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

До обяд преваляванията от дъжд ще спрат, но облачността ще остане променлива.

Поривите на вятъра ще са най-силни в часовете около обяд. В отделни райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина се очакват почти ураганни стойности - около 100 км/ч.

Облачността ще е променлива, след обяд на места намаляваща до предимно слънчево. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а максималните – между 5 и 10 градуса.

По Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 8 и 10 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 7 - 8 градуса, а вълнението на морето ще е 1 - 2 бала.

Над планините облачността ще е значителна с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север - северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 0 градуса, на 2000 метра - около минус 7 градуса.

В петък ще има променлива, по-често значителна облачност, но без съществени валежи. Ще се усили вятърът от запад - югозапад и дневните температури ще се повишат с 5 - 6 градуса. Преобладаващите максимални ще бъдат между 10 и 15 градуса. Сутринта ще е почти тихо и минимални температури ще бъдат минус 2 - 3 градуса.

В началото на февруари времето рязко ще се затопли. Температурите ще бъдат по-близо до обичайните за май, отколкото за средата на зимата.

В събота ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен и временно силен вятър от запад - югозапад и дневните температурите ще се повишат още. Прогнозите са максималните температури да надхвърлят 15 градуса.

В началото на следващата седмица температурите ще продължат да се повишават и около средата на седмицата се очаква да достигнат стойности около 20 градуса.

Топлият период се очаква да приключи около 9, 10-ти февруари, когато зимата вероятно ще се завърне с валежи дори и от сняг, но има доста време и нещата, както става ясно, могат значително да се променят.

Това, което е сигурно на този етап е, че ни чакат топли първи десет дни от февруари, сочи прогнозата на метеоролозите.

Средиземноморието в следващите десетина дни ще е под влияние на високо налягане и това ще е основната причина за по-малкото валежи и по-топлото време през другата седмица.

Топлата зима не е добра новина за жителите на Перник и редица други население места, където има режим на водата. Липсата на сняг и валежи поставя под риск запълването с вода на язовирите.

Споделяне

Още от България