Опасност от бури и наводнения в Северна и Югоизточна България

Архивна снимка

Жълт код е обявен за 17 юли в седем области на Северозападна и Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има опасност от локални, поройни наводнения по горното течение на река Тунджа, в Рило-Родопския масив и Югоизточна България, заради нарушената проводимост на речните русла и на деретата в регионите, допълниха от екоминистерството.

Кодът за опасност е в сила за областите Видин, Монтана,Враца,Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Главно около и след обяд и до полунощ в четвъртък отново ще има превалявания, по-значителни до 20-30л/кв.м за денонощие в западните и централни райони на Северна България.

В петък и събота валежи ще има на много места в цялата страна. Очаквани количества общо за двата дни - в Южна България 10-30 л/кв.м, в Северна България 15-40 л/кв.м. Локално са възможни и по-големи количества.

Областните управители и кметовете на общините са предупредени да организират постоянно наблюдение на нивата в язовирите и в случай на повишаване, да започне контролирано изпускане на води, преди започване на дъждовете, с цел недопускане повишаване нивата в реките и предпазване на населението надолу по течението, заявиха от Министерството на околната среда и водите.

Споделяне

Още от България