Опасност от градушки и гръмотевици в 17 области в страната

За минути улиците на Габрово бяха покрити от ледени късове в петък следобед

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 17 области в страната за 19 май 2018 г., показват данните на Националният институт по хидрология и метеорология при БАН.

Предупреждението за интензивни валежи е в сила за областите София, София област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен.

Очаква се валежите да са придружени с гръмотевици и градушки. В Стара планина и прилежащите райони има вероятностда паднатзначителни количества валежи от 20-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад.

Времето ще бъде по-хладно, с максимални температури в повечето места между 20 и 25градуса.

Проливни дъждове и градушки се изсипаха над много райони предимно в източната част на странатаи в петък.  

Порой и силна градушка удари Габрово. Улиците на града се превърнаха в реки, а хората ринеха ледени топчета с лопати от дворовете си, показват любителски кадри, разпространени в интернет. Наводнени са били домове и магазини.

Проливен дъжд с градушка имаше още в Димитровград, Съединение, Асеновгради Карнобат.

На 15 май буря предизвика бедствено положение в общините Плевен и Бяла Слатина, като нанесе тежки поражения на домовете на хората, някои от които останаха без покрив, а други без ток.

Споделяне

Още от България